Sokunk gyerekkori kedvence a krumplinudli, ez a zseniálisan egyszerű, olcsó, szinte semmiből készülő étel, de mostanság valahogy kiment a divatból. Pedig egy leves után másodiknak is tökéletes, laktató és nagyon finom.
Van, aki ropogós vajas morzsával, más porcukros mákkal vagy épp dióval kedveli a falatnyi kis krumplinudlikat, sőt sós változatban is kedvelt szaftosabb raguk köreteként. A krumplis tészta készítésétől sokan tartanak, bonyolult és macerás ételnek gondolják, de ez nem igaz. Ha van maradék főtt krumplink, akkor percek alatt megvagyunk vele, ha nincs, akkor a krumpli főzésére és kihűtésére egy kis időt kell szánnunk.
Az alábbi alaprecept nemcsak nudlihoz, de barackos vagy szilvás gombóchoz, derelyéhez, barátfüléhez is ideális, de akár zöldséglevesbe krumpligombócnak is tökéletes.
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós, forró vízbe tesszük, puhára főzzük. Leszűrjük, majd tálcára vagy nagyobb vágódeszkára terítjük, krumplinyomóval összetörjük, és hagyjuk, hogy minél több nedvesség kigőzölögjön belőle, megvárjuk, míg langyosra hűl.
Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és a zsemlemorzsát szép aranyszínűre pirítjuk rajta folyamatosan kevergetve.
A krumplit tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és a liszt felét, majd fokozatosan annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztából diónyi darabokat csípünk, és lisztezett felületen nudlikat sodrunk belőlük.
Egy fazékban bő vizet forralunk, megsózzuk, majd a nudlikat beletesszük, és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és a vajas zsemlemorzsához adjuk, összerázzuk, hogy a zsemlemorzsa mindenhol a nudlikra tapadjon.
Tányérokba szedjük, és porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.