Írd be, mit keresel:

Édesburgonya töltve, krémesen, szaftos húsraguval

Az édesburgonya szép lassan belopja magát kedvenc zöldségeink közé, és tekintve, hogy itthon is könnyen megterem, az ára is kezd szelídülni. Nagyon egészséges és finom, érdemes minél többféle módon készíteni. Most egy egyszerű, de jó szaftos, finom húsos raguval sült vajpuhára és illatosra.

Cookta - 2024.02.16.
Édesburgonya töltve, krémesen, szaftos húsraguval

Az édeskés húsú batáta a burgonyának csak névrokona, és bár nemcsak a nevében édes, hanem ténylegesen is, cukorbetegeknek és diétázóknak kimondottan javasolják, mert alacsony a glikémiás indexe, szabályozza a vércukorszintet, és rengeteg rostot tartalmaz.

Rengeteg módon készíthető, gyakorlatilag mindent készíthetünk vele, amit egyébként krumpliból vagy sütőtökből sütnénk vagy főznénk, mert állagra és ízre a kettő között található, de isteni krémlevesnek, pürének, salátába, sőt még csokikrém is lehet belőle, nem is beszélve az olyan egyszerű és alakbarát, melengető és tartalmas fogásokról, mint az alábbi töltött változat.

Szaftos húsraguval töltött édesburgonya

Hozzávalók:

  • 4 közepes édesburgonya
  • 25 dkg darált hús
  • 4 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd tepsire vagy sütőtálra tesszük, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 40-45 perc alatt puhára sütjük.

Közben a töltelékhez az újhagymát megtisztítjuk, a zöld részét félretesszük, a fehér részét pedig vékonyan felkarikázzuk. A fokhagymát meghámozzuk, a paradicsomot felkockázzuk.

Egy serpenyőben evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk az újhagymát, hozzáadjuk a darált húst és a fokhagymát, fehéredésig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a mustárt, a kakukkfüvet, sót és borsot, átkeverjük, majd a fehérborral felöntjük, és fedő alatt takarékon 10 percet pároljuk.

A puhára sült édesburgonyákat kivesszük, hosszában egy éles késsel bevágjuk, és a két végét óvatosan megfogva kissé összenyomjuk, így egy csónakot képezve. Kiskanállal egy kissé fellazítjuk a húsát, és helyet készítünk a ragunak, amit belekanalazunk a batátákba, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

A sütőből kivéve megszórjuk a félretett és finomra vágott újhagymával, ízlés szerint tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk, salátát kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.