Írd be, mit keresel:

Ezt kell tenned, ha gépkezelői jogosítványt szeretnél

A vállalkozóknak sok esetben van szükségük olyan képzett szakemberekre, akik képesek valamilyen munkagépet vezetni. Ez lehet targonca, daru, dömper vagy épp kotrógép is. Ahhoz azonban, hogy valaki e területen dolgozhasson, szüksége lesz gépkezelői jogosítványra. Vajon ezt hol lehet megszerezni?
Cookta - 2024.02.16.
Ezt kell tenned, ha gépkezelői jogosítványt szeretnél

Érdemes a Tanfolyam.hu oldalon meghirdetett gépkezelői tanfolyamok között szétnézni, hiszen itt biztosan megtalálod azt a képzést, amely neked való. Nézzük a részleteket!

Megszűnt az OKJ

Sokan még mindig azt írják be a keresőbe, ha el szeretnének végezni egy tanfolyamot, hogy például “emelőgép-kezelő OKJ” vagy “targoncavezető OKJ” – pedig az OKJ-s képzések már 2021-ben megszűntek.

Helyüket egy új rendszer vette át, amelynek köszönhetően a felnőttképzési intézmények számtalan lehetőséget kínálnak a tanulni vágyóknak. A Tanfolyam.hu oldalán is sokféle képzést hirdetnek, egyik ezek közül a gépkezelő tanfolyam.

Azonban ez esetben a helyzet nem ilyen egyszerű. Nem mindegy ugyanis, hogy van-e már előzetes tudásod a területen, szereztél-e korábban bizonyítványt, és ha igen, azt mikor.

Mivel a szakképzés rendszere folyamatosan változik – annak érdekében, hogy minél több, keresett szakmára képezzenek ki szakembereket –, aki azt tervezi, hogy Rakodógép, szállítógép és földmunkagép kezelő tanfolyamra iratkozik be, annak is a gépkezelő tanfolyamra kell jelentkeznie.

Érdemes érdeklődni a képzőintézménynél a feltételekről és a lehetőségekről, jogszabályi változásokról. Ezek a tanfolyamok fizetősek, de sok esetben nem is kell végigülni minden órát, hiszen kaphatsz felmentést bizonyos tantárgyakból – ezáltal pedig a képzési díj is kedvezőbb lesz.

Háromféle lehetőség van

Röviden bemutatjuk, mit kell tudni a képzés kapcsán.

  • Gépkezelői jogosítvány tanfolyam és vizsga előképzettséggel nem rendelkezőknek

Ez esetben a 2-2,5 hónapos tanfolyamot elejétől a végéig el kell végezned. Olyan tantárgyaid lesznek, mint az Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek, Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek, valamint Munka- és balesetvédelmi ismeretek. Ehhez jön még hozzá a gépismeret és a gépkezelési gyakorlat (az általad választott szakirányon).

  • Ha van 5 évnél nem régebbi gépkezelői jogosítványod

Ez esetben mentesülsz az elsősegélynyújtás és az üzemeltetési, technológiai ismeretek tanulása alól.

  • Rendelkezel már a régi, OKJ-s szakirányú végzettséggel

Ha már tanultál valamilyen munkagépet vezetni, de most új járműre is szeretnél gépkezelői jogosítványt, akkor ezt a képzést kell választanod. Ez jó, mert így mentesülsz az elméleti órák látogatása és gépkezelői vizsga elméleti része alól, csupán a gyakorlattal kell törődnöd.

Kik jelentkezhetnek?

Gyakran a munkájukból kifolyólag jelentkeznek az emberek egy ilyen tanfolyamra, szerencsére csak annyi a megkötés, hogy legyen meg a 8. általános végzettség és a 18. betöltött életév. Természetesen egészségügyi alkalmasság is szükséges. A Tanfolyam.hu oldalon minden további információt megtalálsz a képzésről.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.