Írd be, mit keresel:

Milyen szülés utáni ellátásokat lehet igényelni ausztriai munkavállalóként?

Ausztriai munkavállalóként érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen családi ellátásokra vagy jogosult abban az esetben, ha gyermeked születik. Azt is tudni kell, hogy kit és mikor illet meg felmondási védelem és azt is, hogy a két szülő hogyan tudja megosztani egymást között a juttatásokat.
Cookta - 2024.02.16.
Milyen szülés utáni ellátásokat lehet igényelni ausztriai munkavállalóként?

A gyermek érkezése

Annak érdekében, hogy minden neked járó családi juttatást megkapj, érdemes az OMIP segítségével feltérképezni a lehetőségeket. Egy biztos, amint a terhesség tényéről tudomást szerzel, értesítsd írásban a munkáltatódat. Ilyenkor érdemes tájékoztatni a munkáltatót a szülési szabadságról való terveidről is, hogy ő is tudjon gondoskodni a helyettesítésedről és tudjon tervezni.

Az írásbeli bejelentés azért is szükséges, mivel így a felmondási védelmet is biztosítod a magad számára. A szülési szabadságot a szülők meg is oszthatják egymás között, ebben az esetben a másik szülő felmondási védelme 4 hónappal a szülési szabadság kezdete előtt kezdődik.

A szülési szabadság igénybe vétele

A Mutterschutz lejárta után kezdődhet a Karenz, vagyis a szülési szabadság. Ez az időszak meg is osztható a szülők között, ebben az esetben a másik szülő Karenz-e akkor kezdődhet, ha a párja Karenz-e befejeződik. Összességében a gyermek két éves koráig tarthat, így a szülőknek azzal kell számolniuk, hogy amikor két éves lesz a kicsi, akkor újra munkába kell állni.

Azonban ezek a szabályok csak akkor érvényesek, ha a gyermek 2023 november 1. előtt született. Ezen időpont után született gyermekek esetében változtak a jogszabályok, mivel a gyermek két éves születésnapja előtti napon csak akkor ér véget a Karenzanspruch, ha a másik szülő Karenzzeitet vesz igénybe minimum két hónapig. Speciális esetek is vonatkoznak az egyedülálló szülőkre és azokra, ahol a másik szülőnek nincs Karenzanspruchja.

Hogyan veheti igénybe a másik szülő a Karenz-t?

Tudni kell azt, hogy a szülők felváltva is igényelhetik ezt az ellátást, mégpedig úgy, hogy az maximum kétszer osztható meg. Ebben az esetben egy alkalomnak minimum két hónapig kell tartania. Fontos az, hogy a munkáltatót a Karenz igénybevétele előtt időben értesítsd!

A GYES igénylése

Az osztrák GYES kétféle lehet. Az egyik fajtája a jövedelemfüggő, az a Kinderbetreuungsgeld, míg a másik fajta a Kinderbetreuungsgeldkonto. A jövedelemfüggő GYES-t a gyermek egy éves koráig lehet igénybe venni.

A másik változat rugalmasabb, mivel ebben az esetben a szülők szabadon meghatározhatják, hogy mennyi ideig szándékoznak az ellátást igénybe venni, természetesen egy meghatározott időintervallumon belül. Az összege napi leosztásra történik és attól függ, hogy milyen hosszú időtartamra szeretné az igénylő megigényelni. A rövidebb GYES-időszakra magasabb összeg jár, míg egy hosszabb időszak esetében a napidíj alacsonyabb.

A gyermek születése után többféle ellátást is lehet igényelni, ehhez mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki eligazít majd az adminisztráció útvesztőjében.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.