Írd be, mit keresel:

Mitől különleges a rum, ha Barbadosról származik?

Ha csak eszünkbe jut Jack Sparrow és Barbarossa kapitány, alighanem egyetlen másodpercig sem fogunk azon tűnődni, hogy hogyan kerül a nevek mellé egy jó üveg rum.
Cookta - 2024.02.16.
Mitől különleges a rum, ha Barbadosról származik?

Azonban, ha kifejezetten a barbadosi rumok merülnek fel, akkor – ha egy kicsit jártasak vagyunk a témában – az is beugrik, hogy ez lehet az egyik legtökéletesebb választás, amennyiben épp e percben ismerkedünk a rumok világával.

Miért jó döntés már az ismerkedésnél?

Alighanem már a leírás is megmutatja, hogy valóban elég egyöntetűen lehet eldönteni azt, hogy kezdőként egy Barbadosról származó palack nem fog csalódást okozni. A Prémium Italnagykereskedés Online rum kínálatából is beszerezhető barbadosi rumok úgy ismertetnek meg az ízletes élményt biztosító rumok világával, hogy hiányoznak belőle az olyan merészebb zamatok, amelyek már inkább megkívánják a szakértő, járatos ízlelőbimbókat.

A rum szülőföldje?

Gyakran hallhatjuk így emlegetni a barbadosi régiót, ám ez korántsem ennyire egyértelmű. Sokan szavaznak más karibi színhelyekre is e tekintetben. Az azonban biztos, hogy Ligon könyve alapvető szakirodalomnak számít e témakörben. Ebben ugyanis a rum elkészítéséről is olvashatunk, ahogy a kill-devil kifejezést is innen származtathatjuk. A Hunter Laing rumjai is innen kapták a nevüket.

Mára a Mount Gay egy igazi, hamisítatlan márkaként ismert, ám eredetileg egy birtoknév volt, amit egyébként elhunyt igazgatója nyomán neveztek át. A Karib-térségben mind a mai napig ez az egyik legrégebbi hely, ahol rumot gyártanak. Az első folyamatos üzemű oszlopos lepárlóval rendelkező gyár az 1800-as évek végén érkezett Barbadosra, és német mérnöki munkát dicsér. Nem véletlen, hogy a többi hasonló üzem teljesítményét gond nélkül lepipálta. Ez pedig a West Indies.

Mit érdemes tudni a barbadosi rumokról?

Általában elmondható, hogy a legkedveltebb változatok többnyire oszlopos, valamint pot-still párlatok kombinációi. Ezek adalékoktól mentesek, ezért abszolút ki tudják elégíteni azok igényeit, akik nagy hangsúlyt fektetnek erre a kérdésre.

Milyen barbadosi rumok közül válogathatunk?

A már említett West Indies, a Mount Gay, a Foursquare Rum Distillery, valamint a St. Nicholas Abbey Barbados termékei származnak erről a vidékről, s kápráztatják el a rumok szerelmeseit.

Az isteni zamat, mind az illat, mind az ízvilág tekintetében kifejezetten csábító, amelyben erősen dominál az egyetlen extra hozzávaló, a karamell. Az első kóstolásnál sokakat meglepetésként ér, a simaság, a finom lágyság, mégis az erőteljes, markáns jegyek egyetlen italban való ötvözése. Nem véletlenül csábulnak el olyan sokan, s merészkednek később akár kalandosabb vizekre is a rumok világában. Kalandra fel! Avagy ahogy Jack Sparrow mondaná: “Yo-ho!”. 

Próbáld ki te is, de ne feledd, a magas alkoholtartalom miatt fogyasztása mértékkel javasolt!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.