A kedvelt török gyorséttermek örök és megdönthetetlen kedvence a lencseleves, ami kellemesen fűszeres, laktató, de nem nehéz, még rántás sincs benne, és otthon is nagyon egyszerűen és könnyedén elkészíthető.
Egy igazi adu ász a vöröslencsés leves, mindenmentes, így bárki fogyaszthatja, radásul a vöröslencse remek alapanyag: más hüvelyesekkel ellentétben nem puffaszt, könnyen emészthető. Tartalmas és tápláló, de nem nehéz, sok vasat, magnéziumot és folsavat tartalmaz, így nőknek és kismamáknak különösen ajánlott rendszeres fogyasztása. Ráadásul gyorsan megfő, nem kell áztatni sem, és mivel kissé szét is fő, önmagát sűríti, vagyis rántás, habarás sem kell hozzá, de akár egy botmixerrel krémlevessé is selymesíthető.
Egy hagymás-fokhagymás alapra kerül a megmosott vöröslencse, amihez általában sárgarépa és némi paradicsom társul, de emellett gazdagítható egy kis zellerrel, fehérrépával vagy krumplival is. Készíthetjük frissebbre több mentával, illetve pikánsabbra egy kis csilivel és több citrommal, ízlés szerint.
Bár húsmentes, és nemcsak vega, hanem vegán is, tipikusan az az étel, amiből a húsimádóknak sem hiányzik semmiféle kolbász, szalonna, húsfalat… Nem véletlen: a lencse ugyanis szuper fehérjeforrás, amit nagyon könnyen és hatékonyan dolgoz fel a szervezet. És mennyire finom!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A vöröslencsét szűrőbe tesszük, folyó víz alatt átöblítjük.
Egy fazékban 1-2 evőkanál olívaolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított hagymát és fokhagymát, átforgatjuk, megdinszteljük, majd a lereszelt répát és a lencsét is hozzáadjuk, 2-3 percig kevergetve pároljuk, majd ízesítjük sóval, borssal, a pirospaprikával és a paradicsompürével, felengedjük 1,2 liter vízzel, és lefedve, közepes lángon 10-12 percig főzzük, eddigre a lencse és a répa is megpuhul.
Hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, meghintjük a mentával, és a tüzet elzárva még 5 percig pihentetjük tálalás előtt. Ha krémesebben szeretjük, egy kicsit pürésíthetjük botmixer segítségével.
Kínálhatunk mellé egy kis csilit vagy csiliszószt, extra mentát tálaláskor.