Az oldalas a szaftos húsok koronázatlan királya, a sok csonttól rendkívül ízletes, és ha bepácoljuk, akkor egy csodásan omlós, fűszeres fogást kapunk, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját - és nem csak azért, mert többnyire kézzel esszük.
Az oldalas önmagában, egy kis fokhagymával is nagyon finom tud lenni, de ha jót akarunk magunknak, és szeretjük a fűszeres dolgokat, érdemes a húst bepácolni, mert ettől nemcsak zamatosabb, de omlósabb, porhanyósabb is lesz. A pácba most a fűszerek mellett, amerikai mintára egy kis kóla is került, ami nagyon jót tesz a hús állagának, kifejezetten puhítja, másrészt sülés közben egy kicsit rá is karamellizálódik, nem édes, csak kellemesen édeskés, pikáns.
Hozzávalók:
Elkészítés: A páchoz megtisztítjuk a fokhagymát, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a gyömbért, a koriandert, a kakukkfüvet, a paprikát és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és a keveréket egészen krémesre, simára összemixeljük. Az oldalast alaposan átmasszírozzuk ezzel a fűszeres masszával, egy tálba vagy tepsibe tesszük, hozzáadjuk a bbq szószt, és a kólát, jól átforgatjuk, majd lefedve 6-8 órát a hűtőben pácoljuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a húst egy tepsibe tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, alufóliával gondosan letakarjuk, és 1,5 órát sütjük légkeverés mellett.
Közben a visszamaradt pácot egy kisebb lábasba öntjük, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, és kevergetve 4-5 perc alatt sűrűsödésig főzzük.
A húsról levesszük a fóliát, egyenletesen rákenjük a beforralt szószt, és fólia nélkül visszatoljuk még kb. 20 percre, hogy gyönyörűen omlósra és kissé ropogósra süljön.
Ízlés szerinti körettel – salátával és friss kenyérrel, vagy sült krumplival, burgonya- vagy zöldségpürével tálaljuk, bbq szószt is kínálhatunk még mellé.