A hamburger és a gyros keresztezésének is mondhatnánk ezt az egyszerűen összeállítható szendvicsfélét, ami biztos sikert arat nemcsak gyerekeknél és kamaszoknál, de azoknál a húsimádóknál is, akik a krumpli mellett hárítják a zöldségeket. Finom kis szendvicses fogás, egészségesebben!
Szaftos kis húsgolyók, pitakenyér és joghurtos öntet a lényege, megpakolva színes salátával és friss zöldséggel. Egyszerű és nagyszerű, ötvözi a gyors és az egészséges finomságokat, ráadásul street food jellegénél fogva baráti együttléteken, bulikon is tarolhatunk vele, de családi vacsorának is tökéletes: mindenki úgy állítja össze magának, ahogy számára a legfinomabb, a dolgunk tulajdonképpen csak a húsgolyók összeállítása és kisütése, esetleg egy kis joghurtos szósz készítése, a szuper szendvicsek megkomponálását mindenki maga végezheti.
Ha sok salátával töltjük a pitákat, kimondottan alakbarát és egészséges szendvicset kapunk, de készíthetünk mellé egy kis sült krumplit is, ami főleg társaságban jöhet jól.
Hozzávalók egy kényelmes családi fogáshoz, bulira többszörözendő az adag:
A húsgolyókhoz:
Valamint:
Elkészítés: A húsgolyóhoz a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a marhahússal és a tojással egy tálba tesszük, ízesítjük az oregánóval, sóval és borssal, alaposan összedolgozzuk, majd diónyi golyókat formázunk a masszából.
Egy serpenyőben kevés olajat felforrósítunk, a húsgolyókat időnként megforgatva pár perc alatt megsütjük.
Közben a pitákat egy száraz serpenyőben vagy a sütőben átforrósítjuk. A kígyóuborkát vékony csíkokra vágjuk, a salátakeverékkel összeforgatjuk.
Az öntethez a joghurthoz adjuk a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a mentát, kicsit sózzuk, összekeverjük.
A pitákat megskalpoljuk, megtöltjük a salátakeverékkel és a húsgombócokkal, alaposan meglocsoljuk a fűszeres joghurttal.