A matcha egy speciális zöldteafajta, ami régen csak a kiváltságosok itala volt. Csodálatos jótékony tulajdonságai miatt szertartásszerűen fogyasztották, előállításának titkát pedig szigorúan őrizték. Ám a titokra szerencsére fény derült, és ma már mindenki élvezheti finomságát és jótékony hatásait.
A matcha nemcsak hogy zöld, de őrülten zöld, ennek is köszönhető az egészségre gyakorolt szuper hatása, illetve színe mellett különlegessége, hogy porrá van őrölve – a matcha szó szerint porrá tört teát jelent –, és forró vízzel elkeverve teljesen feloldódik, így minden értékes vitamin és nyomelem, valamint a benne lévő nagy mennyiségű antioxidáns feloldódik és bekerül a szervezetbe, míg a legtöbb szálas teánál ezek pocsékba mennek.
Különleges zöld színét egy speciális termesztési módszernek köszönheti a matcha: a teaültetvényeket szüret előtt egy hónappal elsötétítik, mégpedig úgy, hogy ponyvákat feszítenek fölé, a teacserje pedig elkezd egyre több klorofillt termelni, hogy a csökkentett mennyiségű fényt be tudja fogadni. Ez eredményezi a sötétzöld leveleket és a magas klorofilltartalmat, ami nemcsak remek antioxidáns és élénkítő, hanem nagyon kellemes, édeskés ízű is lesz.
A leveleket kézzel szedik, és a lehető leggyorsabban kigőzölik, hogy megőrizze szép, élénk színét, majd szárítják, ezután őrölik finom porrá. Mindez a kézműves eljárás és sok gondoskodás drágává teszi a matchát, amit ma is csak Japánban termesztenek, de szerencsére már mindenütt kapható. Jó tudni, hogy a matcha háromszor annyi élénkítő koffeint tartalmaz, mint egy csésze hagyományos tea vagy kávé, de hatásában nem túlpörget, hanem úgy élénkít, hogy szellemileg sokkal koncentráltabbak tudunk lenni. Emellett antioxidáns-tartalma miatt fiatalít, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, csökkenti a magas vérnyomást, a vércukorszintet is.
A matchát szertartásosan úgy készítették, hogy a felforralt, majd visszahűtött meleg vízzel egy tálkában egy bambuszseprűvel keverték egyenletesen addig, amíg a teapor feloldódott, és lágy hab képződött a tetején. A matcha sokakat elvarázsolt színe, íze és jótékony hatásai miatt, és az elmúlt években meglehetősen népszerű lett, főleg sütemények, fagyik, csokik ízesítéséhez, de élénkítő és egészséges volta miatt smoothie-ba is teszik, vagy a kávé alternatívájaként matcha lattét, vagyis krémes-habos tejes italt készítenek belőle.
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy forralóba öntjük, felmelegítjük, hozzáadjuk a matchát, és habverővel jó habosra verjük. A tűzről levéve a mézet is hozzákeverjük, és még egy kis ideig tovább verjük, hogy a méz egyenletesen elkeveredjen. Poharakba öntve tálaljuk.