Új kedvencünk a savanyított brokkoli, ropogós, fűszeres és friss, főételek kiegészítőjeként, salátába keverve vagy akár előételnek egy pici olajjal meglocsolva is mennyei finom. Elkészíteni pofonegyszerű, egészséges, és nagyon jól feldobja a tél végi zöldségpalettát.
A brokkoli megosztó zöldség, de leggyakrabban azért, mert túlfőtt, málós és kissé ízetlen formában kerül a tányérra az amúgy szuperegészséges zöldség. Ennél a savanyított változatnál szerencsére nem: jó ropogósak maradnak a csupa vitamin bimbók, kellemesen fűszeres, savanykás és pikáns aromák járják át, de nem túl intenzíven és harsányan.
Mivel a brokkolit alig hőkezeljük a savanyítás során, ezért magas C-vitamin-tartalma megmarad, érdemes is ezért minél gyakrabban fogyasztani a télvégi bacilusos és vitaminszegényebb időkben. Az alábbi recept jó alternatívát ad arra, hogy ne csak levesnek, salátának vagy rakottasnak készítsük, hanem különleges köretként is ehessük ezt az alakbarát zöldséget.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, a fokhagymákat félbe, a hagymát cikkekre, a gyömbért szeletekre vágjuk. A vizet és az ecetet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk az összes fűszert, a hagymát és a fokhagymát is, felforraljuk.
Közben a brokkolit előkészítjük: megtisztítjuk és kisebb rózsákra szedjük, a szárrésztől levágjuk a fás külső részt, és a zsenge belsőt felkarikázzuk. A brokkolit a fűszeres léhez adjuk, és újraforrástól számítva 3 percet főzzük.
A brokkolikat merőkanállal sterilizált befőttesüvegekbe tesszük, rámerünk annyi fűszeres lét, hogy ellepje, majd jó erősen lezárjuk, és azonnal fejreállítjuk, és így hagyjuk kihűlni. Másnap már fogyasztható, felbontás után érdemes mindenképpen a hűtőben tárolni.