A néprajzi leírások alapján az ünnepi ételeink alig változtak az elmúlt 100 év során. A leves, főtt és sült hús, pörkölt és húsos káposzta, sonka, valamint a kiegészítő finomságok közül több (tekert kalács, béles, rétes vagy lepény) máig az ünnepi asztalok leggyakoribb fogásai közé tartoznak. A hagyományos alapanyagokat persze új formába is önthetjük időnként, de az biztos, hogy sonka, tojás, sárgatúró és kalács szinte mindenhol kerül az ünnepi asztalra.
Kevin nélkül nincs karácsony, sonka nélkül pedig húsvét! Sózott vagy füstölt, csontozott és kötözött; a sonkát számtalan formában megvásárolhatjuk. Csülök, comb vagy épp tarja? Mindegy is, a lényeg a főzésen és a pihentetésen van. A fűszerezést illetően megoszlanak a vélemények. Miután hideg vízben jól kiáztattuk a sonkát, tegyük friss vízbe és adjunk hozzá hagymát, fokhagymát, borsot és babérlevelet is. Van, aki cukrot és tejet tesz a főzővízbe. Hagyjuk lassan felforrni, majd ezután a sonka méretétől függően néhány órán át – kilónként 1 óra javasolt – lassú tűzön főzzük. Ha elkészült, hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd takarjuk le és tegyük a hűtőbe. A sonkalevet ne öntsük ki, megfőzhetjük benne a tojásokat vagy felhasználhatjuk bableveshez.
A vendégeknek készíthetünk hidegtálat is, például sonkatekerccsel. Nem túl bonyolult, gyorsan elkészíthető és meg is bolondíthatjuk az ízesítést. A töltelékhez készítsünk besamel mártást, majd ebbe jöhet az ecetestorma, majonéz, csemegeuborka, tejföl és tejszín, valamint só, bors. Zselatint is tehetünk hozzá, ha túl folyósnak találjuk a krémet. A sonkaszeletek 1/3-ára tegyünk a krémből, majd tekerjük fel. Díszíthetjük a megmaradt krémmel, vagy forgassuk parmezánba a sonkatekercs végeit.
A tojás a húsvéti ünnep egyik legjellegzetesebb szimbóluma, mely a feltámadást jelképezi. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy Jézus mennybemenetelének ünneplésekor a hívők tojást ajándékoztak egymásnak.
A sonkalében főtt tojás verhetetlen a húsvéti asztalnál, akár reggelire, akár ebédre fogyasztjuk. De számtalan egyéb módon is elkészíthető, használhatjuk akár saláta alapanyagként vagy hidegtálakhoz.
Ha szeretnénk színesíteni az ünnepi ételsort, készítsünk töltött tojást, de ezúttal a főtt tojásokat áztassuk céklalébe, hogy erős lilás-bordó színt kapjanak. A reszelt céklát öntsük le sós, cukros, ecetes vízzel, hogy kiengedje a színét. Hagyjuk állni min. 20-30 percig, majd szűrjük le a levét. Ebben a lében hagyjuk állni a megfőtt, kihűlt tojásokat 1-2 órán át. Ha a tojást félbevágva szeretnénk színezni, akkor a sárgáját távolítsuk el miután megfőtt. A krémhez keverjük össze a tojások sárgáját majonézzel, mustárral, tegyünk hozzá tejfölt vagy akár sajtkrémet is. Fűszerezzük sóval, borssal és paprikával. Ha szeretnénk erőteljes sárga színűre a krémet, adjunk hozzá kurkumát is. A krémet tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen kissé. Végül habzsák segítségével töltsük vissza a tojásokba. A tetejét díszíthetjük snidlinggel vagy petrezselyemlevéllel is.
A tavaszi köretek főszereplői minden bizonnyal a friss, szezonális zöldfélék. Csomós retek, vajretek, újhagyma és természetesen a fejessaláta. A hagyma és a retek puffasztó hatását semlegesíthetjük, ha minél vékonyabbra szeletelve tesszük a salátába, valamint almaecetet vagy vörösborecetet is adunk hozzá.
Ha eddig még sosem készítettünk kalácsot, akkor talán itt az ideje próbát tenni a foszlós kaláccsal. Nem nagy ördöngösség, alapja a klasszikus kelt tészta. A tésztát formázhatjuk hosszúkás fonott kalácsnak vagy körkörös formában, koszorú alakra is. Díszítésként magvakkal is megszórhatjuk, de akár egy egész tojást is tehetünk a tésztára, így sütés közben fő készre. Kenyér helyett kiváló alternatíva a húsvéti ételek mellé.
A sárgatúró az egyik legelterjedtebb húsvéti fogás, elsősorban a görögkatolikus vidékeken ismert. Készíthetjük sósan és édesen is, utóbbi esetén sokan használnak hozzá vaníliás cukrot, mazsolát és citromhéjat. Tejet és tojást kell összeforralni, így éri el a jellegzetes túrószerű állagot. A masszát egy konyharuhába tekerjük és fellógatjuk vagy nehezéket teszünk rá, hogy jól kicsöpögjön. Akár 4 órán keresztül is sajtolhatjuk, hogy összeálljon. Ha kész, szeletelve tálaljuk a sonka és a tojás mellé.