Klasszikus és békebeli alaprecept ez a könnyű kevert tészta, pihe-puha és napokig friss marad. Bármilyen friss, fagyasztott vagy aszalt gyümölccsel megbolondíthatjuk, már kétmaréknyi áfonyával is igazi csábító finomsággá varázsolhatjuk.
A kevert tészta az egyik legegyszerűbb gyors sütialternatíva, kimondottan kiadós és szapora, és akkor igazán finom, ha kellően könnyű, légies, ugyanakkor szaftos is. A siker titka, hogy jó alaposan ki kell habosítani hozzá a tojásokat a cukorral, egészen krémesre, fehérre, így sok levegő kerül a tésztába, ami sülés közben – a sütőporral együtt – szépen megemeli a tésztát, ruhává és ruganyossá teszi.
Most fagyasztott áfonya került a tésztába, még fagyosan, de ízlés szerint bármilyen más gyümölccsel, málnával, szederrel, ribizlivel is készíthetjük, vagy eper, meggy, aprított sárgabarack is tökéletes hozzá, sőt jól lecsepegtetett befőttel is készíthető.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel nagyon habosra, egészen fehérre verjük. Hozzáöntjük az olajat és a tejet, simára keverjük, majd a hozzászitáljuk a sütőporral vegyített lisztet, és tovább keverjük, amíg egynemű, sima tésztát kapunk.
Kivajazott és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük, megszórjuk egyenletesen az áfonyával, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett kb. 40 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, ha szükséges, még néhány percre visszatoljuk.
A sütőből kivéve 10 percet pihenni hagyjuk, majd kiborítjuk – vagy a sütőpapír segítségével kiemeljük, és rácson hagyjuk kihűlni.
Szeletelve tálaljuk, ízlés szerint meghinthetjük porcukorral.