Nizza utcáin járva kikerülhetetlen étel a socca, amit borozgatás mellé éppúgy szívesen csipegetnek, mint főételként egy színes salátával. Irtó egyszerű és nagyon finom, még akkor is, ha az alapanyagok egyszerűségét látva ez szinte elképzelhetetlen.
A socca lehet vékonyabb vagy vastagabb palacsinta, lehet szeletekre vágva vagy darabkákra tépve tálalni, de akár meg is pakolható sonkával, sajttal, sült zöldségekkel, mint egy pizza. Ugyanezt a tésztát Olaszországban sütőben sütik forró tepsiben, farinata néven, míg a franciák serpenyőben, akár egy palacsintát.
Ez a fantasztikusan egyszerű lepényféle a szélén kellemesen ropogósra sül, míg a közepe puha és krémes. Vastagabb a tésztája a mi palacsintánknál, ami ráadásul nagyon jól fűszerezhető akár zöldfűszerekkel, akár fokhagymagranulátummal, de őrölt kömény, koriander vagy gyömbér is kerülhet bele ízlés szerint.
A socca nagyon kiadós, hiszen csak csicseriborsólisztre, vízre és egy pici olívaolajra van hozzá szükség, így glutén- és laktózmentes, ezer módon variálható vegán alternatíva lehet palacsintára, pizzára, lepényre. És mindehhez tényleg nagyon finom!
Hozzávalók:
Elkészítés: A csicseriborsólisztet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, sót és borsot, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a vizet, simára keverjük, és 30 percet pihentetjük.
A pihentetés után hozzákeverjük az olajat, ezzel is elkeverjük, majd kevés olajjal felforrósítunk egy palacsintasütőt, és ízlés szerint egy nagyobb vagy több kisebb palacsintát sütünk belőle, egyszer átfordítva.
Salátával tálaljuk, de tehetünk rá mindenféle feltétet is, mint a pizzánál.