Vásárok és fesztiválok kedvence a kürtőskalács, amit sajnos a legtöbb helyen aranyárban árulnak, kihasználva a különleges sütemény csábító illatát: a karamellizálódott cukorréteggel borított frissen sült kürtőskalácsnak ténykeg semmihez sem fogható az illata és az íze. A jó hír viszont az, hogy otthon is elkészíthetjük, akár a sütőben!
Igaz, hogy nem a leggyorsabb és legegyszerűbb süteményféle a kürtőskalács, de egy közös vasárnapi programnak családilag vagy baráti társaságban ideális elfoglaltság. Ahhoz persze nem fér kétség, hogy szabad tűzön, parázs fölött sütve az igazi, de egy kis technikával a sütőben is tudunk rá karamellréteget varázsolni.
A kürtőskalácsot sokan erdélyi édességnek tartják, de valószínűleg nem ott született, viszont ott őrizték meg leginkább ezt a speciális sütési technológiát. Az első olyan írásos emlék 1450 körül íródott Heidelbergben, amelyben említést tesznek egy sütődorongra feltekert és parázs fölött megsütött kelt tésztáról, ami alapján német gyökerű süteményről van szó, ami – különféle írásos emlékek szerint – kisebb módosulásokkal cseh és magyar közvetítéssel, illetve a szászok Erdélybe való betelepedésével került Erdélybe. De hasonló, sütődorongon sült édességek a német, svéd, litván, lengyel gasztronómiában is felbukkannak, jellegzetesen az ünnep- és vásárnapok kedvelt édességei voltak és maradtak is.
A kürtőskalács alapja tulajdonképpen egy vajas kelt tészta, amit vékony csíkokban rátekerünk a sütőformára, majd vajjal megkenve, cukorban megforgatva sütünk folyamatos forgatás mellett. Így mire a tészta átsül, édes karamellréteg sül rá a cukorból. Régebben ez volt a kürtőskalács, ma már persze ez is gazdagodott, és sok helyen megforgatják még aprított dióban, mandulában, kókuszreszelékben, esetleg fahéjas cukorban, darált mákban.
A sütős változathoz szükségünk lesz a klasszikus fahenger helyett néhány üres sörösdobozra vagy konyhai papírtörlő gurigára, illetve alufóliára, amivel alaposan be kell csomagolni őket. Használat előtt érdemes olvasztott vajjal lekenni, mielőtt a tésztacsíkokat rátekernénk, hogy könnyen lejöjjenek majd a kalácskák.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és az összes többi alapanyagot, és kézi robotgéppel, dagasztóspirállal sima tésztává dolgozzuk. Gombóccá formázzuk, és langyos helyen kb. 20 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és félcentis lappá nyújtjuk, éles késsel 1-5-2 centis csíkokra vágjuk.
Az alufóliával borított gurigákat vagy sörösdobozokat vajjal lekenjük, majd a tésztacsíkokat ferdén rátekerjük úgy, hogy pici rés maradjon közöttük. Utána enyhén lenyomva a munkafelületen végiggurítjuk, hogy a tészta kisimuljon és a rések megszűnjenek.
Egy tepsibe vagy tálcára kristálycukrot szórunk, a tésztás tekercseket vajjal lekenjük, majd meghempergetjük a cukorban, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb.
A tepsit 220 fokos és grill fokozatra állított sütőbe toljuk, és 2-3 percenként kicsit forgatva a tésztákon kb. 10 perc alatt megsütjük szép pirosra. Sütőnként változhat, így érdemes nagyon figyelni.
A sütőből kivéve a kürtőskalácsokat még forrón megforgatjuk ízlés szerint darált mogyoróban, dióban vagy kókuszreszelékben, majd kihúzzuk a közepükből a hengereket, és ha langyosra hűltek, már ehetjük is.