Írd be, mit keresel:

Hal és bárány – az izlandi gasztronómia alapjai

Izland tele van természeti csodákkal, bármerre is vezet az utunk, csodás helyeken találjuk magunkat. Az emberek nagyon kedvesek, barátságosak, közvetlenek, és ráadásul még a humoruk is kifejezetten jó. Bár nagyon ragaszkodnak a nyelvükhöz, megőrizték azt a régi formájában, de gyakorlatilag mindenki beszél angolul is.
Cookta - 2024.03.19.
Hal és bárány – az izlandi gasztronómia alapjai

A sok gyönyörű látnivaló és a vendégszerető helyi lakosok mellett azonban az ország konyhaművészete mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Wanderers írásában Izland gasztronómiájáról olvashatunk bővebben, betekintést kaphatunk a hagyományos ételeik és italaik kínálatába. 

Mi jellemző az izlandi konyhai alapanyagokra?

A szigetország hideg éghajlata és a jó minőségű termőtalaj hiánya nem teszi lehetővé a növénytermesztést, ezért az izlandi fogások hagyományosan állati eredetű ételekből állnak. A terület egy részét gleccserek és tavak, illetve lávamező és sivár homok teszi ki. 

Ezeken kívül az ország alapterületének több mint fele egyéb terméketlen terület, mindössze nagyjából 20% az, ami termőtalajként hasznosítható. Ebből is látható, miért esznek sok húst az izlandiak és kevés zöldséget, valamint gyümölcsöt. 

A part menti zöld térségek legelőként szolgálnak, a tenyésztett állatállományt a juhok, a tehenek és a lovak képviselik. A tradicionális izlandi gasztronómia alapját a mai napig is a bárány és a sok különféle hal jelenti. 

Halételek minden mennyiségben

Az egy főre jutó hal és tengeri herkentyűk fogyasztását illetően az északi szigetország a világ élmezőnyébe tartozik. Nem is csoda, hiszen a víz bővelkedik táplálékban, a halászatnak köszönhetően pedig Európa legszegényebb országából mára az egyik leggazdagabbá váltak. 

A tőkehal ma is a legnépszerűbb étele Izland hagyományos konyhájának. A halat megpucolják, majd felakasztják az óceánparton, hogy átjárja a sós levegő. Korábban 4-6 hétig is szárították, de ma már a modern technikának köszönhetően elég 36-48 óra. A szárított tőkehalat mindenképpen meg kell kóstolni, ha Izlandon járunk. A helyiek csak magában vagy vajjal fogyasztják. 

A halpörköltet fehér húsú halból készítik, krumplival, hagymával, liszttel és tejjel. Az őshonos izlandi homár jellegzetes omlós húsát pizzafeltétként, grillezve, vagy finoman sütve szolgálják fel. Gyakori a tőkehal mellett a pisztráng is az izlandi fogásokban, de a kagyló, a rák és az egyéb tengeri herkentyűk is jelen vannak. 

Különleges bárányételek

A helyi étrend másik alapja a bárány, ami a szigetre érkező vikingeknek köszönhető. A bárányhús fogyasztása életben tartotta őket a zord környezetben, a gyapjúval pedig óvták magukat a hidegtől. Ma a népszerű izlandi pulóver alapanyagát adják a juhok, a húsuk pedig a konyha szerves része. 

Mivel nem terem gabona, ezért nem azzal, hanem fűvel, bogyós gyümölccsel és algával táplálkoznak az itt élő juhok. Emiatt húsuk nagyon ízletes, alig van szükség a fűszerezésre. A füstölt bárány olyan különlegesség, amit kár lenne kihagyni. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.