Egyre népszerűbbek az úgynevezett „one pot” vagy „one pan” fogások, vagyis azok az ételek, amelyek egyetlen edényben készülnek. Általában egyszerű és gyors fogások, amelyek nagyon praktikusak egy munkás és szaladós hétköznapon.
Nem kell feltétlenül speciális receptekre gondolni, sok egytálétel vagy tartalmasabb, önálló fogásnak is beillő leves idesorolható, ugyanúgy, mint azok a tepsis ételek, amelyeknél szinte minden előkészítés nélkül sül együtt a főétel és körete. Az egyedényes fogásoknak nemcsak az az előnyük, hogy maga az elkészítés gyorsabb, hanem a mosogatásnál is spórolunk – munkát, időt és vizet!
Az alábbiakban összegyűjtöttünk klasszikus magyaros, mediterrán és egzotikus ízvilágú kedvenceket, került bele leves, egytálétel, húsos és húsmentes recept is, tészta, rizottó, tepsis csirke, szóval mindenféle ízvilág és alapanyag, hogy ki-ki választhasson kedvére hangulata és ízlése szerint.
Kiadós klasszikus, megunhatatlan, készüljön akár kolbásszal, akár virslivel vagy mindkettővel, csak legyen mellé egy kis savanyúság – savanyú vagy kovászos uborka, esetleg almapaprika… RECEPT >>
Gazdag, tartalmas raguleves sok zöldséggel és hússal, tejszínnel és tojássárgával gazdagítva. Elfődögél magában egyetlen fazékban, csak az elején és a végén igényel némi figyelmet. RECEPT >>
Pár perc alatt összerakható ez a mediterrán fűszerekkel megbolondított fogás, amelyben a csirkemellé és a krumplié a főszerep, némi zöldséggel kiegészítve. Biztos siker mindig! RECEPT >>
Egzotikus és nagyon fűszeres, vegetáriánus fogás a dahl, lencsével és babbal készül, laktató, és bár látszólag sokféle alapanyag kell hozzá, nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható egészséges egytálétel. RECEPT >>
Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét ez a pikk-pakk összedobható tepsis fogás. Krumpli, hús, ananász, hagyma, paradicsom és sajt némi fűszerrel rétegezve, a többi a sütő dolga… RECEPT >>
Az olaszok krémesre főtt rizses étele, a rizottó is tipikusan egyedényes fogás, amit rengeteg módon ízesíthetünk és variálhatunk. Gombásan, céklásan és medvehagymásan is isteni, de akár árpagyöngyből is készíthetjük.
A tésztafélék gyorsan elkészülnek általában, főleg akkor, ha a tészta együtt vagy részben együtt fő a szósszal. Nagyon kellemes ízvilágú, kellemesen tavasziasra sikerült ez a csirkés-zöldséges változat. RECEPT>>
A gyors előkészítés után magától elkészül ez a finom fogás, amiben fokhagyma, fehérbor és olajbogyó ízesíti mind a krumplit, mind a húst. RECEPT >>
A legegyszerűbb és a legtartalmasabb egytálétel a sólet, amit érdemes nagyobb adagban, több napra elkészíteni, mert melegítve is nagyon finom. Csak egy nagy fazékba rétegezzük az alapanyagokat, a sütőbe toljuk, több dolgunk nincs is vele. Csak kezdjünk hozzá időben! RECEPT >>
A legismertebb magyar étel is „egyedényes”, de akár „egybográcsos” is lehet. Sok gyökérzöldséggel, jó minőségű pirospaprikával és omlósra főtt marhahússal tényleg világbajnok. RECEPT >>