Írd be, mit keresel:

Csirkés cannelloni – nagyon krémes olasz tészta a sütőből

Igazi társasági étel a cannelloni, az olaszok egyik kedvelt csőben sült tésztavariációja. Kiadós és tartalmas, de kis adagot nem érdemes belőle csinálni – egyrészt úgyis hamar elfogy, bármennyi is legyen a tepsiben, másrészt melegítve is nagyon finom.

Cookta - 2024.04.01.
Csirkés cannelloni – nagyon krémes olasz tészta a sütőből

A cannelloni vastagabb csőtészta, amit krémes töltelékkel töltenek, majd szósszal rétegeznek tepsibe és sütnek össze: a tészta kívülről és belülről szívja magába az ízeket, így fő meg a gazdag töltelék és a krémes mártás ölelésében. És ha ez még nem lenne elég, természetesen sajt is kerül a tetejére, amit ízlés szerint olvadósra vagy kicsit ropogósra is süthetünk.

Elsőre talán kicsit macerásnak tűnhet, és való igaz, hogy egy gyors tésztaételnél némileg hosszadalmasabb, de összességében nagyon egyszerű és igazán kiadós fogás. A tésztákba most tejszínes-zöldséges csirkemell került kis fehérborral és bazsalikommal ízesítve, amit egy reszelt parmezánnal és szerecsendióval gazdagított besamel borít, no meg reszelt sajt, ami ízlés szerint lehet pizza-mozzarella, parmezán, de akár más sajt is, ízlés szerint.

Csirkés cannelloni parmezános besamellel

Hozzávalók:

  • 25 dkg cannelloni tészta
  • 2 csirkemellfilé
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/2 zeller
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 teáskanál szárított bazsalikom
  • 3 evőkanál olívaolaj

A besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • reszelt szerecsendió
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • só, frissen őrölt bors

A tetejére:

  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd késes aprítóban közepesen finomra aprítjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a zöldséges keveréket, és időnként megkeverve pár percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, és lefedve pár percig pároljuk.

Közben a csirkemellet feldaraboljuk, a késes robotgéppel ezt is finomra aprítjuk, majd a zöldséghez adjuk, sózzuk, borsozzuk, a bazsalikommal fűszerezzük, és kevergetve addig pároljuk, amíg elfő a leve. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, kicsit összeforraljuk, majd a tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni.

A besamelhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és néhány perc alatt kicsit besűrítjük, majd a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, végül elkeverjük benne a reszelt parmezánt.

A besamelből néhány kanálnyit egy sütőtál alján elkenünk. A nyers cannelloni tésztákat megtöltjük a tejszínes-csirkés töltelékkel, a sütőtálba fektetjük szépen egymás mellé, egyenletesen meglocsoljuk a besamellel, megszórjuk a reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30–35 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, 10–15 percet pihentetjük, hogy könnyebb legyen tálalni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.