A krumplis kenyér igazi klasszikus, de a burgonyát miért ne helyettesíthetnénk édesburgonyával? Én kipróbáltam, és nagyon jó lett a végeredmény, édesebb, kalácsos, puha és illatos, nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek!
Az édesburgonya és a krumpli nem rokon, de sok esetben kiválthatják vagy kiegészíthetik egymást, így kipróbáltam kenyérben. Nagyon finom, könnyű és puha lett a tészta, kicsit édeskés is, a gumós zöldségfélének köszönhetően, amitől kicsit kalácsos lett, legközelebb talán megpróbálom hosszúkás formában vagy fonottan is elkészíteni, nagyon finom, és még biztosan sok titkot rejt – magokkal, csonthéjasokkal, mákkal gazdagítva. Az első próba nem okozott csalódást!
A kenyérhez most is kovászt használtam, a készítéséről és használatáról már korábban írtam, itt találjátok >>
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg főtt és pépesített édesburgonya
15 dkg érett kovász
1 dkg só
2 dl kézmeleg víz
Elkészítés: Egy edénybe mérjük ki a lisztet, a kézmeleg vizet és a pürésített, főtt édesburgonyát. Keverjük össze, és hagyjuk 30 percig pihenni. Utána hozzámérjük a sót, beledolgozzuk, ezután a kovászt is. Fóliával letakarjuk, 2,5 órán keresztül kelni hagyjuk. Közben 45-50 percenként meghajtogatjuk. Hajtogatásnál a tészta szélét kissé meghúzzuk, és visszahajtjuk a tészta tetejére. Amikor meghajtogattuk, óvatosan megfordítjuk, a fóliát visszatesszük a tálra, és tovább pihentetjük a következő hajtogatásig. Minden hajtással egyre erősebb és levegőbuborékokkal telibb lesz a tésztánk.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát lisztezett felületre borítjuk. Finoman meghintjük liszttel, és óvatosan négyzet formára igazítjuk, de a levegőbuborékokat nem nyomkodjuk ki belőle. Ezután megformázzuk. A tészta 4 sarkát behajtjuk, majd fentről és lentről is visszahajtjuk a közepéig. Ezután a szélét a tenyerünkkel összenyomkodjuk, és cipót formálunk belőle. Egy kelesztőtálat kibélelünk konyharuhával és meghintjük liszttel. A megformázott tésztát fejjel lefelé a kosárba fektetjük, betakarjuk. Betesszük a hűtőbe éjszakára kelni.
Reggel felforrósítjuk a sütőt 250 fokra. A kenyeret süthetjük csak simán tepsin vagy sütőkövön, de akár vaslábasban is. Bármelyiket is választjuk, a sütővel együtt jól fel kell forrósítani. A megkelt tésztát egyből a forró edényre fordítjuk, majd gyorsan a sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 45-50 perc. Én végig 250 fokon sütöm. Ezután rácsra tesszük hűlni.
Forrás: Színek és virágok