Ez a ragacsos-mázas pulykás fogás az egyik legfinomabb és leggyorsabb ázsiai, pár perc alatt kész, bármilyen zöldséggel variálható, sőt más, sovány hússal is készíthető, a pác és a szósz hozzávalóit viszont érdemes megőrizni, mert attól lesz olyan ellenállhatatlanul finom.
Bátran mondhatjuk, hogy ha egy ételbe az ázsiai konyha úgymond „szentháromsága”, vagyis gyömbér, fokhagyma és csili kerül, azzal már nyert ügyünk van, de itt egy pár ízesítővel még ki is egészül, amitől egyszerűen mennyei finom lesz, a hozzáadott narancsos-mézes szósztól pedig enyhén karamellizálódott és ragacsos… Egy nálunk kevéssé ismert és használt, de a kínai konyhában alapfűszernek számító ötfűszer keverék adja meg csodás aromáit, ami nem más, mint édeskömény, csillagánizs, szegfűszeg, gyömbér és fahéj keveréke, és a kínaiak számára az öt elemet – tűz, víz, föld, fém, fa – is szimbolizálja, így a kiegyensúlyozottságot és tökéletességet is jelenti – és az ezzel készülő étel is ilyen lesz.
Akárhogy is legyen, érdemes beszerezni a keveréket, vagy akár otthon is bekeverni 1-1 arányban a porított fűszereket, mert egészen különleges, telt, izgalmas illatot és aromákat ad, és nemcsak ázsiai fogásokhoz használható.
Hozzávalók:
A szószhoz:
Elkészítés: A húst falatnyi darabokra vágjuk, egy tálba tesszük. Hozzáreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, hozzáadjuk a szójaszószt, a szezámolajat, az ötfűszert és ízlés szerint csilit, alaposan összeforgatjuk, félretesszük, amíg a szószt és a zöldségeket előkészítjük.
A szószhoz a narancs levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a mézet, a barna cukrot, a szójaszószt és az ecetet, összekeverjük. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, a paprikát kicsumázzuk, és felkockázzuk vagy csíkokra vágjuk.
Egy wokot – vagy serpenyőt – tűzre teszünk, felforrósítjuk, majd beleöntünk 2 evőkanál olajat, majd a húst is, és időnként megkeverve pár perc alatt megsütjük minden oldalukon, majd egy tányérra kiszedjük. A wokba még 2 evőkanálnyi olajat teszünk, és a zöldségeket rádobjuk, időnként megkeverve 4-5 perc alatt roppanósra pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, összeforgatjuk, meglocsoljuk a bekevert narancsos szósszal, és 3-4 percig sütjük időnként megkeverve, amíg kicsit mesűrűsödik.
A mennyei ragacsos-mázas húst azon melegében tálaljuk párolt rizzsel, finomra vágott petrezselyemmel meghintve.