Elképesztően omlós, szaftos és ízletes, nyári hangulatot teremt, elkészíteni pedig gyerekjáték: ez a spanyol citromos-olajbogyós csirkecomb, ami egyszerű ebédként, de ünnepi fogásként is megállja a helyét.
Nagyon mediterrán hangulatú fogás, köszönhetően az olajbogyónak, a citromnak, a fehérbornak és a fokhagymának, az összeállítása 5 perc, sülés közben pedig nem szárad ki, hanem magába szívja az aromákat, és a savas citromnak és bornak köszönhetően, amelyek fellazítják a hús szerkezetét, nagyon omlós, vajpuha lesz.
A szaftját érdemes kicsit besűríteni egy kevés étkezési keményítővel, hogy egy cseppje se menjen kárba, és pecsenyeszaftként tudjuk használni. Körete lehet rizs vagy kuszkusz, ezek könnyedén felveszik az illatos szaftot, de akár sütőben sült parázsburgonyát is készíthetünk hozzá, ez is jól magába szívja a szaftot, ha a tányérban összenyomkodjuk fogyasztáskor.
Természetesen a csirkecomb helyett készíthetjük csirkemellből vagy akár csirkeszárnyból is, választhatunk egész csirkecombot is, a lényeg, hogy jól lefedve süssük, hogy a fehérboros-citromos gőzben párolódjon-süljön a hús egészen porhanyósra.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy fedeles öntöttvas edénybe öntjük az olívaolajat, a csirkecombokat körbesütjük, meglocsoljuk 1/2 citrom levével, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a fehérbort, kicsit összerázzuk, majd lefedjük, 180 fokos sütőbe toljuk, és 40 percet pároljuk.
Az étkezési keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, a pecsenyeszafthoz öntjük, hozzáadjuk az olajbogyót, és visszatesszük még 5 percre, amíg kicsit besűrűsödik, majd tálalhatjuk is a maradék friss, cikkekre vágott citrommal és finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel ízlés szerint megszórva.