Az angolok egyik kedvence az indiai gyökerekkel bíró butter chicken, vagyis a vajas csirke, ami a gyarmati időkben vált részesévé a brit konyhának, és azóta is folyamatos népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, mert tele van izgalmas ízekkel, és olyan krémes és gazdag a szaftja, hogy nem lehet neki ellenállni. Most egy lájtosabb, joghurttal könnyített változat készült, így is mennyei!
Egy jó kis fűszeres-joghurtos pác csodákra képes, nemcsak ízletessé teszi a húst, de a joghurt savassága fellazítja a hús rostjait, így elképesztően omlóssá és szaftossá is varázsolja. Igazi főnyeremény ez az indiai eredetű fogás, mert nagyon egyszerűen összeállítható, és a pácolási időt leszámítva gyorsan el is készül.
Bár angol nevét a vajról kapta, igazán a fűszerek játszanak főbb szerepet ebben a szaftos fogásban, bár igazán tökéletessé tényleg a vaj teszi, amivel a legvégén selymesítik, lágyítják ezt a kiadós és isteni, fűszeres húsételt.
Hozzávalók:
A csirkéhez:
Valamint:
Elkészítés: A páchoz a joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a meghámozott gyömbért és fokhagymát, hozzáadjuk a garam masalát, a római köményt és a koriandert, alaposan összeforgatjuk. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd a pácba forgatjuk a húst, és lefedve a hűtőbe tesszük legalább 2 órára, vagy akár egy egész éjszakára.
A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kicsit lepirítjuk kevergetve, majd hozzákanalazzuk a csirkekockákat, és időnként megkeverve 4-5 percet sütjük. Közben a visszamaradt páchoz adjuk a joghurtot és a tejszínt, átkeverjük, majd a csirkéhez öntjük, ízlés szerint csilit adunk hozzá, és takarékon, fedő alatt 10 perc alatt puhára pároljuk, majd a maradék vajat hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, majd ha felolvadt a vaj, és szép selymes lett a szósz, azon melegében tálaljuk párolt rizzsel vagy ízlés szerinti körettel.