Végre itt a tavasz, igazán és visszavonhatatlanul, és ilyenkor friss ízekre és zsenge zöldekre vágyunk. Az egyik legjobb tavaszi zöldséggel, a spárgával sosem foghatunk mellé: isteni, egészséges és gyorsan elkészíthető, például egy krémes spagettivel.
Viszonylag rövid a spárga szezonja, így érdemes minél jobban kihasználni ezt a csodás zöldséget, ami szuper salaktalanító és vízhajtó, és már fél csokornyival is mesés tésztaételt készíthetünk nagyon egyszerűen. Akik még barátkoznak a spárgával, azoknak a zöld színű spárgát ajánljuk, mert sokkal könnyebben kezelhető, nem is kell igazából megpucolni, csak a szárrészük végét lepattintani, szerencsére pont ott törik el, ha meghajlítjuk, ahol kezdődik a fás rész – míg a fehér spárga alapos hámozást igényel.
A tésztaszósz sokkal zöldségesebb, mint elsőre látszik – a spárgák szárrésze és egy kis zöldborsó is került, mégpedig krémesítve, selymes mascarponével. Nagyon zamatos és friss, igazán gyorsan összedobható, kényeztető tavaszi fogás, ami ráadásul pofonegyszerűen összedobható.
Hozzávalók:
Elkészítés: A spárgát megtisztítjuk, pontosabban a végeit letörjük, majd a spárgákat félbevágjuk, a zsengébb rügyes részt félretesszük, a vastagabb részt feldaraboljuk. Bő vizet forralunk, sózzuk, és a feldarabolt spárgát, valamint a zöldborsót beledobjuk, és kb. 5 perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a mascarponét, a tejszínt, 2 evőkanál reszelt parmezánt, kevés citromlevet, sózzuk, borsozzuk, simára turmixoljuk.
Közben a főzővízbe tesszük a spagettit, és a csomagoláson feltüntetettnél 1 perccel kevesebb idő alatt megfőzzük. Közben egy serpenyőben 1 evőkanál vajat forrósítunk, és a spárgacsúcsokat pár perc alatt megpároljuk rajta, a végén pár csepp citromlével és csipetnyi sóval ízesítjük.
A tésztát leszűrjük, visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a zöldséges-mascarponés szószt, és összeforraljuk, majd tányérokba szedjük, a vajas spárgarügyekkel és ízlés szerint extra parmezánnal tálaljuk.