Írd be, mit keresel:

Melyiket válaszd, az akrilt vagy a szilikont?

A szilikon és az akril egymás mellé rakva nagyon hasonló tömítőanyagok, de csak kinézetre, mert tulajdonságaikban igencsak eltérnek. Mik is ezek a különbözőségek és hasonlóságok, és hol melyiket érdemes használni? Elmondjuk!
Cookta - 2024.04.18.
Melyiket válaszd, az akrilt vagy a szilikont?

Textúrájukban nagyon hasonlít az akril és a szilikon, ettől függetlenül nem használhatjuk őket egymás alternatíváiként, ha lakásfelújításra kerül a sor. Az otthonunk különböző pontjain és a különböző munkálatokban nem mindegy, melyiket használjuk a Penta Elektrik ragasztástechnikai termékei közül.

Az akril tulajdonságai

Viszonylag merev tömítőanyag, amelynek legnagyobb előnye, hogy le lehet festeni. Olcsóbb, mint a szilikon, és hamarabb szárad nála, ezért falrepedések kitöltésére, belsőépítészeti munkákhoz a legalkalmasabb. 

Azonban azt is tudni kell róla, hogy nem víztaszító, átereszti a folyadékokat, ezért ha fürdőszobában vagy más, vízzel sokat érintkező helyen használjuk, akkor hamar gombásodás alakul ki. Hajlamos sárgulásra, koszolódásra is.

Ezt érdemes tudni a szilikonról

Az akrillal szemben ez az anyag igencsak rugalmas, ezért mozgó aljzatú felületeken nagyon ajánlott a használata. Taszítja a vizet, így a fürdőszobai tömítésekben ezt használják a szakemberek szinte minden alkalommal. Tartalmaz gombagátlót is, ezért hiába a nedves környezet, a penész nehezebben fog kialakulni. Háromféle szilikont különböztethetünk meg:

  • Neutrális: ez hézagtömítéshez, üvegezési munkálatokhoz ajánlott, kezelt fa és üveg, valamint üveg és PVC közötti tömítésre alkalmas.
  • Szaniter: ezt a fajta szilikont nedves helyekre (fürdőszobába, konyhába) szánták, UV-álló, ezért kültéren is használható.
  • Univerzális: ehhez nincs szükség alapozóra, és sokféle területen használható.

Azonban nem lehet festeni úgy, mint a szilikont, így fürdőszobai dizájncserénél bizony a fugának is mennie kell. Valamint pénzügyileg is megterhelőbb a szilikon használata, mert drágább, mint az akril.

Hasonlítsuk össze a kettőt!

Ha nincs nálunk a csomagolása, csak “a vadonban” látjuk a szilikont vagy az akrilt, könnyen összekeverhetjük őket. Úgy lehet kideríteni, hogy melyikkel van dolgunk, hogy összedörzsöljük őket nedves állapotban az ujjaink között. Akrillal találkozunk, ha rágógumiszerűen pöndörödő tekercsekké formálható, és szilikonnal, ha ragacsos, zsíros, a kezünkről nehezen eltávolítható anyag lesz belőle.

Kötésben pedig úgy tesztelhetjük, hogyha az eltávolításkor egyben kijön, mint egy gumikígyó, akkor az szilikon, de ha szakad, akkor akriltömítést használt a területen a szakember.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy alkalmazásukhoz fontos követni a gyártói útmutatót azért, hogy esztétikus legyen a megjelenés és időtálló legyen a tömítés. Ha nem tudsz dönteni, kérd ki szakember segítségét, mielőtt nekikezdenél a lakásfelújításnak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.