Ahogy nekünk, úgy az íreknek is egyfajta gulyás a legkedveltebb ételük, kiadós, tartalmas, igazi laktató egytálétel, a mi levesünknél sűrűbb, és jóval könnyedebb fogás. Omlós hús, sok zöldség - és mindez egy kis barna sörrel összefőzve!
Klasszikusan bárány- vagy ürühússal készült, de ma már egyre elterjedtebb a kevésbé karakteres marhahúsos változat, ami a sörnek köszönhetően nagyon puhára, porhanyósra fő ebben a gazdag egytálételben. Elkészítése nagyon egyszerű, csak az elején kell vele babrálni egy kicsit, aztán szépen elvan magában a tűzhelyen.
Ízlés szerint hagyhatjuk levesesebbre vagy sűrűbbre, de a sört ne spóroljuk ki belőle, mert az adja meg édeskés, malátás aromáját, ami olyan különlegessé és finommá teszi!
Hozzávalók:
Elkészítés: A húst felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, és a húst 2 részletben lepirítjuk benne, hogy minden oldalán szép színt kapjon, majd szűrőkanállal kiemeljük, és egy tányéron félretesszük. A visszamaradt zsiradékon – ha szükséges, adhatunk még hozzá pár cseppet – a hagymát, a répát és a szárzellert kissé lepirítjuk, hozzáadjuk az elősütött húst és a fokhagymát meghintjük 1 evőkanál liszttel, és alaposan összeforgatjuk, majd felöntjük a barna sörrel és az alaplével, hozzáadjuk a babért, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a krumplit is, ha felforrt, takarékra vesszük, és fedő alatt 1,5 óra alatt készre főzzük, ha szükséges, menet közben pótoljuk a folyadékot.
A gazdag egytálételt azon melegében tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva, mellé friss kenyeret kínálunk.