A gofri elképesztően finom tud lenni, de csakis akkor, ha a tésztája könnyű, kívül kellemesen roppan, amikor beleharapunk, de belül puha és illatos tésztát rejt. Ez a recept épp ilyen!
Rengeteg gofrireceptet próbáltunk már, de mind közül ez a legkönnyebb. Nem csoda, mert arányaiban viszonylag kevés lisztet, viszont sok tojást – és tojáshabot – tartalmaz, ettől olyan légiesen könnyű a tésztája, na meg persze egy kis sütőpor is segít. Illetve az egyik legfontosabb „alapanyag”, az idő! A bekevert tésztát ugyanis pihentetni kell legalább 2 órát, és csak sütés előtt hozzákeverni a felvert tojáshabot. Ez a titok, és nem érdemes spórolni az idővel, tényleg megéri ez a pillekönnyű gofri a türelmet.
Ha reggelire szeretnénk elkészíteni, akkor érdemes a tésztát este bekeverni, reggel már csak a tojáshabos manőver és a sütés van hátra, így egy gyors és isteni fogással indíthatjuk a napot. Sós változatban is készíthető a vaníliás cukor elhagyásával, úgy is nagyon finom!
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet, a sót és a sütőport egy keverőtálba tesszük, összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a lisztes keverékhez adjuk az olajjal és a vaníliás cukorral együtt, és habverővel keverni kezdjük, majd a tejet is apránként, folyamatos keverés mellett a tésztaalaphoz öntjük. Addig keverjük, míg csomómentes, sima tésztát kapunk. Ezután 2 órát pihentetjük!
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és először 2-3 evőkanálnyi habbal fellazítjuk a tésztát, majd 2-3 részletben óvatosan a tojáshabot a tésztába forgatjuk.
A gofrisütőt felforrósítjuk, 1-1 merőkanálnyit teszünk a sütőbe, összecsukjuk, és 3-4 perc alatt adagonként kisütjük.
Ízlés szerint gyümölccsel, mézzel, juharsziruppal, dzsemmel vagy édes joghurttal, tejföllel kínálhatjuk.