Írd be, mit keresel:

A lángos, ami sosem megy ki a divatból

A lángos nem más, mint egy igazi nemzeti kincs a gasztronómia birodalmában. Gyakran akkor gondolunk rá, mikor a Balaton-parton akarunk valami egyszerű, olcsó és finom ételt enni. Pedig kár érte, mert a lángosban ennél sokkal több lehetőség van.
Cookta - 2024.04.22.
A lángos, ami sosem megy ki a divatból

Retró lángos modern köntösben

Vannak olyan éttermek, ahol azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy egy magasabb szintre emeljék a méltán népszerű lángost. A street food ételek, a parton álló büfék és a piaci árusok világából felemelve így egy igazi ízélményt tesznek elénk a tányérra.

Budapesten sétálva akad is választási lehetőség, ha olyan lángost ennénk, ami valóban méltó a magyar konyhához. Kell is ehhez a kurázsi, hiszen a magyar konyha nem véletlenül világhírű. Ezt a hungarikumot úgy lehet a legjobban megőrizni, hogy egyúttal modern köntösbe is csomagolják.

Ezt a célt tűzte ki például a Retro Lángos csapata is, ahol magas színvonalon, különleges ízélményt nyújtva kínálják a lángost. Küldetésük, hogy megismertessék az újdonságokat nemcsak a lángosrajongókkal, de a nagy számban érkező, külföldi turistával is. Így aki ellátogat kis hazánkba, az magával viheti ezt a gasztronómiai élményt, és ha nem vigyáz, akkor pár felkúszott kilót is.

A modern alapanyagokkal vajon ez még lángos?

Vannak olyan új és modern alapanyagok, amiket régen még el sem tudtunk volna képzelni ezen étel összetevői között. Ebből a szempontból tehát jogos lehet a kérdés: az új összetevőkkel még beszélhetünk egyáltalán retró lángosról? 

Az objektív válaszhoz gondoljuk csak végig, hogy a mai kor emberei között mennyivel több az érzékeny és allergiás ember. Így ha akarjuk, ha nem, valamennyire alkalmazkodni kell az igényekhez. Biztosítani kell mindenki számára, hogy ugyanolyan ízben és minőségben ehesse ezt a csodás, olajban sült kelt tésztát. 

Persze nem olyan könnyű az új alapanyagokkal a hagyományos ízeket megtartani, de egyáltalán nem lehetetlen. Így a glutén- és a laktózmentes lángosok, vagy akár a vegán variációk ugyanolyan finomak és teljes értékűek, mint bármelyik hagyományos recept.

És hát mi ez, ha nem igazi bravúr? Hiszen erre csak a legjobb lángosozók képesek.

Mit várunk egy lángosozótól?

Egy lángosozótól ma már azt várjuk, hogy ne csak úgy elénk tegyenek egy hagyományos sajtos-tejfölös lángost. Legyen persze az is, de ne merüljön ki ennyiben a repertoár. Kínáljanak valami többet, mint aminek otthon is nekiállnánk…

Erre jók azok a különlegességek, amikre feltétként tépett malachús vagy kecskesajt kerül. Ezenkívül az is fontos, hogy legyenek megfelelőek és minőségiek az alapanyagok. Ha emellé jó hangulat és kiszolgálás is párosul, akkor szinte biztos, hogy minden vendég jó élményekkel távozik. 

Nem vitás tehát, hogy a magyar embereknek a lángos egy nagyon fontos, nemzeti étel. Egy gasztronómiai nosztalgia, amire büszkék lehetünk, ezért érdemes megőrizni a következő generációknak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.