Írd be, mit keresel:

2024-ben melyik állampapír bizonyul a legjobb választásnak?

Januártól már új típusú lakossági állampapírokkal találkozhatunk. Az egyes értékpapírok között nagy különbségek is lehetnek, amelyeket jobb tisztázni, utánanézni, mielőtt bármelyiket is kiválasztjuk. A piac nagy változáson ment keresztül, így sok újdonsággal találkozhatunk. Egy szakember is sokat tud segíteni.
Cookta - 2024.06.17.
2024-ben melyik állampapír bizonyul a legjobb választásnak?

Többféle magyar állampapír érhető el

Ha megnézzük az elmúlt két évet, akkor azt láthatjuk, hogy a magyar lakosság állampapír-portfóliója is nagy változáson esett át, aminek egyértelműen az inflációkövető változat volt a legnagyobb nyertese. 2021-ben még “alig” 2.200 milliárd forintos állomány volt Prémium Magyar Állampapírban, ez 2023 novemberére elérte a 6.900 milliárdot. Természetesen a népszerűség fő oka a rendkívül magas infláció volt. A megfelelő állampapír kiválasztásában a Bankmonitor is tud segíteni. Napjainkban már egyre nehezebb eligazodni a rengeteg alternatíva között.

Az új Prémium Magyar Állampapír, amit tavaly novemberben dobtak piacra, az első másfél évben nem követi az inflációt, hanem fix, évi 9,9%-os kamatot fizet. Jelenleg is ez érhető el, ami az első, hosszú kamatperiódus után már inflációkövető lesz. A másik népszerű alternatíva a Bónusz Magyar Állampapír, aminek hosszabb futamidejű párja is megérkezett. A 3 éves mellett megjelenik az 5 éves is, ami változatlanul negyedéves rendszerességű kamatfizetést kínál. Január 8-tól érhető el az 5 éves, aminek a kamatperiódusa 3 hónap.

Egy ígéretes új versenyző is megjelent a piacon: a Fix Magyar Állampapír. A FixMÁP kamatperiódusa szintén 3 hónap, devizabelföldi és devizakülföldi magánszemélyek vásárolhatják, online és személyesen egyaránt. Egy befektető számára egy forgalmazóhelyen maximum 50 millió forint névértékben lehet ilyen állampapírt értékesíteni.

Jelentős kamatcsökkenés az egyéves konstrukciónál

Az Egyéves Magyar Állampapírnak januártól már csak 6,5% lesz a kamata. A Kincstári Takarékjegyek mindkét papírjánál kamatvágás tapasztalható. Az 1 éves 8%-ról 6,5%-ra, a 2 éves 8,5%-ról 6,75%-ra csökkent. A Magyar Posta állandó szolgáltatóhelyein teheti meg mindenki a Kincstári Takarékjegyek vásárlását. A Magyar Állampapír Plusz még rengeteg átalakuláson fog átesni, amire nagy szükség is van, mivel a drágulás világszerte erősen felgyorsult, Magyarországon pedig fokozottan.

A Babakötvények 20% feletti kamatot is hozhatnak

Fontos, hogy a Babakötvény csak a gyermek 18. születésnapjáig vásárolható meg, kifizetést pedig utána lehet kérni, de csak akkor, ha már eltelt legalább 3 év a számlanyitástól. A felvett megtakarítás a gyermek tulajdonát fogja képezni, arról teljesen ő rendelkezik majd. A Babakötvény megvásárlásához a gyermek nevére nyitni kell egy Start-számlát a Magyar Államkincstárnál. Az éves kamat meghaladhatja a 20%-ot is. Tökéletes választás, ha a gyermeknek szeretnénk megtakarítani a felnőtt élet megkezdéséhez.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.