A tonik az egyik legjobb szomjoltó és frissítő ital, jellegzetes kesernyés ízének köszönhetően, ráadásul remek alap mindenféle alkoholos és mentes long drinkekhez, és most nem a legendás, valaha gyógyszerként fogyasztott gin-tonikra gondolunk...
A tonik nem kellemes üdítőként debütált, hanem komoly gyógyszerként, mégpedig az indiai brit gyarmatokon. A malária egyik hatékony ellenszere ugyanis a kinin, a kínafa kérgében található keserű vegyület, amiből főzetet készítettek, majd hogy ihatóbb legyen, fűszerekkel és cukorral ízesítették, és hogy keserűségét tompítsák, egy kis ginnel is megbolondították. Ma már jóval kevésbé keserű az ital, és nem is a malária miatt isszuk, viszont kinint a mai minőségibb tonikok is tartalmaznak. Érdekesség, hogy a kinin UV-fényben fluoreszkál, és nem árt tudni, hogy a tonik fogyasztását izomgörcsök oldására is javallják.
A tonik jól behűtve önmagában is kiváló frissítő és szomjoltó, de szódával és citrusokkal – citrommal, naranccsal és különösen a kesernyés grépfrúttal – isteni koktélok és limonádék készülhetnek belőle.
Nagyon friss és gyümölcsös, a kesernyés ízek kedvelőinek!
Hozzávalók:
Elkészítés: A grépfrútlét egy magas pohárba öntjük, belefacsarjuk a citrom levét, 2-3 jégkockát dobunk bele, megkeverjük, majd felöntjük a tonikkal.
Itt a gyümölcs dominál, a tonik csak egy kis extra pezsgést és izgalmat hoz, igazán citrusos hűsítő.
Hozzávalók:
Elkészítés: A narancslét egy magas pohárba öntjük, hozzáfacsarjuk a citrom levét, beleöntjük a tonikot, majd 2-3 jégkockával felfrissítjük. Narancskarikákkal gazdagíthatjuk.
Kellemes és mutatós partiital, nem ütős, de azért van benne alkohol, árnyalatnyi citrusos aromával a Curaçao likőrnek köszönhetően.
Hozzávalók:
Elkészítés: A rumot és a Curaçaót egy magasabb pohárba mérjük, felöntjük a tonikkal és a szódával, jégkockával és egy szelet citrommal felfrissítjük.