Írd be, mit keresel:

Konyhai köretek kertben sütött húsokhoz

Egy pirosra, kicsit kormosra sült hatalmas szelet grill tarja már önmagában is isteni, ehetünk hozzá parázson pirított kenyeret vagy ugyanott sült krumplit, meg salit, salit, salit. De ha még izgalmasabbá akarjuk tenni a grillpartinkat, készítsük el előre, még a kényelmes konyhánkban a hűthető köreteket.

Cookta - 2024.06.29.
Konyhai köretek kertben sütött húsokhoz

Mindig vannak a társaságban, akik egyáltalán nincsenek oda a húsfalásért, és nagyon hálásak lesznek, ha más eszegetni valót is találnak a szépen megterített kerti asztalon. Az alábbi köretek nagy előnye, hogy előre elkészíthetők és hidegen is nagyon finomak. Van köztük kalóriadús és kalóriaszegény, de az biztos, hogy soha nem tudunk eleget csinálni belőlük.

Sült padlizsán

A török éttermekből jól ismert mennyei fogás a joghurtos padlizsán. Elkészítése nagyon egyszerű, de vigyázat, túl sokáig nem tárolható, legfeljebb egy-két napig, mert szeret megkeseredni. Egy közepes padlizsánból két adag készíthető.

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • 4 dl natúr joghurt
  • 6 gerezd fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • só, bors

Elkészítés: A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra. Hámozás nélkül aprítsuk kis kockákra. Forrósítsuk fel az olajat, és süssük addig (SÓ NÉLKÜL!) a padlizsánt, míg aranybarna nem lesz. Eközben a joghurtot öntsük egy nagy tálba, és nyomjuk bele a préselt fokhagymát. Ha a padlizsán megsült, már megsózhatjuk, és borsozzuk is meg még a forró olajon. Ezután szedjük át a tálba a padlizsánt, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb olaj kerüljön hozzá. Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe. Hidegen finom!

Forrás: iStock

Cukkinis tésztasaláta

Laktató, de hiába, mert ha kipukkadunk, akkor is szedünk még belőle. Pennéből vagy csavart tésztából is kiváló.

Hozzávalók:

  • 50 dkg tészta
  • 2-3 zsenge cukkini
  • 2 dl főzőtejszín vagy 2 dl joghurt
  • 1 fej hagyma vagy 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csili
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • fűszerek
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: Főzzük meg sós vízben a tésztát, és öntsük egy nagy tálba. Eközben kevés forró olajon süssük meg a felkockázott cukkinit, dobáljunk mellé egészben fokhagymagerezdeket, apróra vágott hagymát, felkarikázott újhagymát vagy pórét, mehet mellé egy kis csili is, de paprikakarikák és paradicsom is. Ha olaszos ízt szeretnénk, a bazsalikom és az oregánó a barátunk, de készíthetjük borssal és petrezselyemmel is. Mikor már eleget pirultak a zöldségek, sózzuk meg, és jöhet rá a tejszín vagy a joghurt. Most az egészet keverjük bele a tésztába. Hidegen is, melegen is őrület!

Forrás: iStock

Mézes-csilis sült sárgarépa

Ez az étel az egyik kedvencem, magában is, köretként is, hidegen is, melegen is zseniális.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • vaj vagy olaj a sütéshez
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors
  • őrölt csili

Elkészítés: A répákat pucoljuk meg, és vagdaljuk fel egyforma vastagságú, 5-6 centi hosszú hasábokra. Forrósítsuk fel a vajat, és tegyünk rá annyi répát, amennyi elfér, hogy ne legyenek fedésben. A következő adaghoz majd elölről kezdjük. Sózás nélkül süssük a répát, különben főni fog és nem barnulni. Süssük, míg színt kap, majd sózzuk, borsozzuk meg, és loccsantsunk hozzá egy kis vizet, majd kis lángon, fedő alatt pároljuk puhára. Mikor már barna is, puha is, és a víz is elfőtt róla, jöhet rá a méz és a csili. Egyetlen forralás, és kész. Jöhet a következő adag. (Renitensek egy kis szójaszósszal is megvadíthatják!)

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.