Ha hűsítő, nyári fogásokról van szó, bátran fordulhatunk a görögökhöz is, jól ismerik ugyanis a forró nyarakat. A citromos-fehérboros gombasalátájuk például őrülten jó, kiadós és nagyon egyszerű, viszont tényleg alaposan lehűtve az igazi!
Egy könnyű diétás vacsorának, ízletes köretnek is nagyon jó, de kerti partin is tökéletes fogás lehet ez a citrusos, üde, harmonikus saláta. 15 perc alatt kész, utána már csak hűteni kell, és frissítő hatása nemcsak a hőmérsékletének, hanem a benne lévő nem kevés citromnak is köszönhető, ráadásul nemcsak a citrom leve, de a héja is ízesíti, fűszerekkel kicsit összefőzve.
A pár perc főzés alatt a gomba kiengedi a levét, majd utána a hűlés és a hűtés alatt marinálódik, fantasztikusan átveszi a fűszerek aromáit. Ha vega főételként fogyasztanánk, érdemes egy kis bulgurt, kölest vagy rizst készíteni hozzá, ami fel tudja szívni-venni a gombasaláta isteni és fűszeres levét…
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombák tönkvégeit levágjuk, a fejeket folyó víz alatt megmossuk, majd cikkekre vagy szeletekre vágjuk a paradicsommal együtt.
Az egyik citromot félbevágjuk, az egyik felet héjastul felszeleteljük, a másik felét kifacsarjuk. A citromlevet, az olívaolajat, a bort és a paradicsompürét összekeverjük, hozzáadjuk a szeletelt citromot, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a koriandert, és tűzre téve 5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 8 percig főzzük, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, kidobjuk belőle a fűszereket, hozzáadjuk a maradék 1 citrom kifacsart levét, és jól behűtjük.
A finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk, adhatjuk előételnek vagy köretnek, de diétás, könnyű fogásnak is kiváló.