A muhallebi egy csupa krém desszert, ami eredetileg Törökországból származik, de annyira finom és olyan egyszerű, hogy sokfelé elterjedt a keleti régióban. Az alaprecepthez 4 alapanyag kell csupán, és mintegy 10 perc. Elég meggyőző, nem?
Az eredeti muhallebi hófehér, csak tej, cukor, vanília és keményítő (rizsliszt vagy kukoricakeményítő) krémes főzete, amit leggyakrabban narancsvirágvízzel vagy rózsavízzel ízesítenek. Ezek a virágos ízek nekünk kissé furcsának tűnhetnek, valamint a vizek beszerzése is igényel némi utánajárást (bár gourmet vagy ázsiai boltokban beszerezhetők), nyugodtan elkészíthetjük például csokisan, így garantáltan hatalmas sikere lesz.
Az alábbi receptet tekintse mindenki alapnak: készíthető növényi tejjel is, bátran variálható a fűszerezése, tehetünk bele ízlés szerint fahéjat, kardamomot, egy kis kókuszreszeléket… Vagy tálalhatjuk friss gyümölccsel, bármilyen aprított magokkal – érdemes játszani vele, mert gyors és olcsó finomság, ami mindig sikert arat!
Hozzávalók:
Elkészítés: A kukoricakeményítőt és a kakaóport összekeverjük, majd hozzáöntünk 3 dl hideg tejet, és simára, csomómentesre keverjük. A maradék tejet egy edénybe öntjük, felforraljuk, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a keményítős mixet, és kevergetve főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor hozzáöntjük a cukrot és a vanília-kivonatot is, és selymes krémmé főzzük pár perc alatt.
A csokis tejpudingot poharakba vagy tálkákba öntjük, kihűtjük, majd a hűtőbe téve hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt aprított csokival és pisztáciával megszórjuk – vagy ízlés szerint dekoráljuk.