A legyegyszerűbb natúr csirkemell is tökéletes lehet, ha kellő körettel kínáljuk. Nem kell feltétlenül nagy dologra gondolni, én most egy régi és ugyancsak mellőzött alapanyagot, az árpagyöngyöt fedeztem fel újra, és mondhatom, veszettül jó!
Az egyik legolcsóbb alapanyag a gersli, vagyis az árpagyöngy, szerintem sokan még életükben nem készítettek ilyet, pedig isteni finom, harapáskor ruganyos, nagyon jól magába szív mindenféle fűszert és aromát, egyetlen hátránya, hogy eléggé makacs és lassan fő, de ezt is kiküszöbölhetjük, ha előre beáztatjuk egy éjszakára, mint a lencsét, babot.
Ehhez a fogáshoz a gerslit úgy készítettem, mint a rizottót, vagyis mindig csak kis folyadékot adva hozzá, és a végén vaj és olívaolaj keverékén megpárolt zöldségekkel kevertem össze. Egyszerű, de nagyszerű lett, a natúr csirkemellet tökéletesen kiegészíti, és akár hétvégi, ünnepi fogásnak is tökéletes.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gerslit előző este többször átmossuk és beáztatjuk. Másnap a lecsöpögtetett gerslit 2 evőkanál olívaolaj és 2 dkg vaj hozzáadásával megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk (mint a rizst), majd hozzáadjuk a fehérbort. Elpároljuk, és hozzáöntünk egy kevés zöldség alaplevet. Mindig annyit adjunk hozzá, amennyit felvesz a gersli. Ezidő alatt külön serpenyőben összedinszteljük a borsót, a kukoricát és a ceruzababot kb. 2 dkg vajon, sóval és borssal ízesítünk. Összekeverjük a majdnem kész gerslivel, majd vaj hozzáadásával krémes állagúra főzzük.
Közben a csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívás vajon – időnként csipesszel vagy két villával átforgatva, a húsba nem szúrva gyorsan megpirítjuk, majd alufóliával lefedve 10 percet pihentetjük.
A csirkemellet a zöldséges rizzsel tálaljuk, ízlés szerint kis salátát, pár félbevágott koktélparadicsomot adhatunk mellé.