A szuvlaki nem más, mint egy isteni húsnyárs, falatnyi pácolt húsdarabokkal, amolyan rablónyárs, ami abban tér el a többi hasonló ételtől, hogy ezen csak hús van. Szabadban grillezve a legfinomabb, de serpenyőben sütve sem utolsó, és ezzel a páccal garatáltan nagyon szaftos és ízletes lesz.
A szuvlaki a görögök nagy kedvence, könnyű és kiadós, alakbarát és nagyon egyszerű, és némi előkészítés után szupergyorsan megsüthető, mivel a falatokra vágott pácolt hús gyorsan átsül. Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy nem olajos, hanem sós vizes páccal készül, a só egyrészt vizet von ki a húsból, ami a saját nedvessége helyett a fűszeres páclevet szívja magába.
Kerti partin mindig sikert arat ez a sovány, de nagyon ízes, könnyű, mégis szaftos, puha és omlós húsnyárs, de grillserpenyőben is remekül működik. Salátával, tzatzikivel igazán light-os, diétás fogás, de pitával vagy tortillával kiegészítve is bőven az egészséges ételek közé sorolhatjuk, és tényleg isteni!
Hozzávalók:
A páchoz:
Elkészítés: A páchoz a vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a fél citromot 4 darabba vágva valamint az összes többi hozzávalót, tűzre tesszük, majd felforraljuk, amint forr, levesszük, és 1 órát állni hagyjuk, hogy a fűszerek kiázzanak. Ezután leszűrjük, majd hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott csirkemellfilét, és fél-egy órát pácoljuk, de ennél ne tovább, mert túl sós lehet majd a csirke.
A csirkekockákat leszűrjük és nyársakra húzzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és forró grillserpenyőben vagy rácson, szabad tűzön időnként megforgatva 4-5 perc alatt megsütjük.
Ízlés szerint friss salátával, paradicsommal, lilahagymával, uborkával, átforrósított pitával vagy tortillával tálaljuk, kínálhatunk hozzá tzatzikit vagy sima fokhagymás joghurtot, ehetjük tányérból, de fel is tekerhetjük a laposkenyérbe csavarva, természetesen kihúzva belőle a nyársat.