Míg a különféle bogyós gyümölcsök nagyon népszerűek – és meglehetősen drágák –, addig a vadon termő bodzát méltatlanul hanyagoljuk. Igaz, nyersen nem fogyasztható, de dzsemnek nagyon finom, és egy kirándulással egybekötve ingyen beszerezhetjük.
Bár a bodza illatos virágjából készült szörp a tavasz és a kora nyár egyik kedvenc itala, utána megfeledkezünk erről a szabadon növő cserjéről. Pedig a bogyói is nagyon értékesek, a citrusoknál is több C-vitamint tartalmaznak, emellett jelentős mennyiségű vas, kálium, kalcium és magnézium is van bennük. Szaporán szedhető, és finom, pikáns lekvár főzhető belőle.
A szedésnél arra ügyeljünk, hogy az autós forgalomtól távolabb, tiszta levegőjű helyen szedjük, és csak az érett, egészen fekete szemeket használjuk fel – éretlenül mérgező hatása is van, nem mellesleg élvezhetetlen is. Alaposan mossuk, akár néhány percig áztassuk is langyos vízben, majd villával húzzuk le a szemeket a kocsányos ernyőről. Almával dúsítva még finomabb, egy kis vaníliával és citrommal fűszerezve.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és 2 dl vízzel feltesszük főni. A vaníliarudat kettévágjuk, magjait kikaparjuk, és a hüvellyel együtt az almához adjuk. A citromot félbevágjuk, 2 karikát levágunk, az almához adjuk a cukor felével együtt, és az almát puhára főzzünk néhány perc alatt.
Közben a bodzát megmossuk, leszemezzük, összeturmixoljuk, az almához adjuk a maradék cukorral és a citrom kifacsart levével, kevergetve 10 percig főzzük, majd a dzsemfixet is hozzáadva még 5 percig kevergetve főzzük.
Kidobjuk belőle a vaníliarudat és a citromkarikákat, az egészet botmixerrel még egyszer összedolgozzuk. Kisebb üvegekbe szedjük, lezárjuk, és fejre állítva hagyjuk kihűlni, majd mehetnek is a kamrapolcra.