Imádom a leveseket, főleg ha olyan sűrűek, hogy megáll benne a kanál. Ha még szép adag csípős is van benne, az a legjobb!
Ezt a receptet, mármint az étel fotóját egy külföldi oldalon találtam, rögtön megtetszett, legszívesebben azonnal befaltam volna belőle egy nagy adaggal. Megnéztem a receptet hozzá, na, az már kicsit nehezebb eset volt, mivel az ott leírt elkészítés sem technikájában, sem alapanyagaiban nem jött be. Ők ugyanis csirkemellet akartak egy slow cookerben – durván fordítva – lassan főző edényben vagy 6 órát hőkezelni. Először is nekem olyan nincs, másrészt a főtt csirkemell sok minden, csak nem izgalmas.
Szóval kicsit alakítottam az elkészítesen, pont olyan lett, amilyenre vágytam. Krémes, csirkés, zöldséges, galuskás, laktató, nem csak a gyomornak esik jól, hanem a léleknek is! Ha van maradék sült csirkénk, akkor pedig ez a legjobb módja a felhasználásának!
Tejszínes csirkeleves vajas galuskával
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombokat bedörzsöljük sóval, borssal, kevés olívaolajjal, 180 fokos sütőben puhára sütjük (akkor lesz kész, ha a csont mellé szúrt kés után nem folyik kis piros lé). Mikor kész, kivesszük a sütőből, langyosra hűtjük, a húst letépkedjük, ízlés szerint megfoszthatjuk a bőrétől, de aki szereti, meghagyhatja.
A galuskákhoz a tojásokat felverjük, a vajat felolvasztjuk. Langyosra hűtjük és elkeverjük a tojásokkal, egy csipet sóval és borssal, majd a liszttel. Sűrű nokedlitésztát kell kapnunk, ha nem ilyen, sűrítsük kevés liszttel, ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígítjuk.
A sárgarépát és a hagymát kockára vágjuk, egy lábasban alacsony lángon, többször megkeverve öt percig pirítjuk pici olívaolajon. Felöntjük az alaplével, beleszórjuk a borsót és felforrósítjuk. Sózzuk, botsozzuk, ízlés és vérmérséklet szerint csilit adunk hozzá. Mikor felforrt, mokkáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat, 2 percig főzzük. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, a levesbe keverjük.
Kicsit besűrítjük, majd a sült húsdarabokat is hozzáadjuk. Az egészet átforrósítjuk, beállítjuk az ízeket. Azonnal is fogyaszthatjuk, de pár napi hűtőben állás sem árt neki.