Beköszöntött az ősz: sárgulnak a falevelek, a nappalok egyre rövidebbek, az idő egyre hűvösebb, a boltok polcain pedig megjelentek a méretes sütőtökök. Ilyen viszonyok mellett a pitesütés pedig szinte adja magát.
Ha ősz, akkor sütőtök: imádjuk levesbe álmodva, muffinba sütve, zabkásába keverve, de legfőképpen egy kiadós, mennyeien édes piteként. Egyébként nem csoda, hogy a méretes zöldség ilyen sikeres karriert futott be, hiszen csak úgy hemzseg a jótékony hatásoktól: dúskál a vitaminokban, megszépíti a bőrt, tisztítja a beleket, sőt, alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják – magában megsütve tökéletes kis vacsorát alkot, ráadásul az édesség utáni vágy is leküzdhető vele.
A most következő pitét ugyan diétásnak nem mondanánk, ennek ellenére vétek lenne bárkinek is kihagyni ezt a kellemesen édes, erősen fűszeres és nagyon-nagyon krémes töltelékű finomságot. Reggelire, uzsonnára egy forró csésze teával maga a tökély! Sokan annyira rajonganak érte, hogy nemcsak halloweenkor, de még karácsonykor is ezt sütik. Ha nem tudunk minden fűszert beszerezni hozzá, használhatunk mézeskalács-fűszerkeveréket is, de érdemes egy picit utánajárni, ha igazán finom tölteléket szeretnénk készíteni.
Hozzávalók:
A tésztához:
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a kockákra vágott sütőtököt fél óra alatt készre sütjük. Ezután hagyjuk egy picit hűlni, majd pépesre turmixoljuk.
A cukrot, a tojásokat, a fűszereket és a reszelt citrom héját összekeverjük. Hozzáöntjük a tejszínt és a pürésített sütőtököt, majd jól elkeverjük az egészet.
Elkészítjük a pitetésztát: a lisztet, a vajat, a tojást, a sót és a cukrot összegyúrjuk. Ha nem áll eléggé össze, egy kevés vizet adunk hozzá. Ha kész, kinyújtjuk, majd kilisztezett és kivajazott piteformába tesszük.
Ráöntjük a sütőtökös masszát, és 220 fokon 15 percig sütjük. Ezután lejjebb vesszük a hőfokot kb. 180 fokra, és 30 perc alatt készre sütjük. Ha megvagyunk vele, kb. két órát hagyjuk hűlni, ezután pedig tejszínhabbal tálaljuk.