Írd be, mit keresel:

Sütőtökös pite, az őszi klasszikus

Beköszöntött az ősz: sárgulnak a falevelek, a nappalok egyre rövidebbek, az idő egyre hűvösebb, a boltok polcain pedig megjelentek a méretes sütőtökök. Ilyen viszonyok mellett a pitesütés pedig szinte adja magát.

Cookta - 2024.10.03.
Sütőtökös pite, az őszi klasszikus

Ha ősz, akkor sütőtök: imádjuk levesbe álmodva, muffinba sütve, zabkásába keverve, de legfőképpen egy kiadós, mennyeien édes piteként. Egyébként nem csoda, hogy a méretes zöldség ilyen sikeres karriert futott be, hiszen csak úgy hemzseg a jótékony hatásoktól: dúskál a vitaminokban, megszépíti a bőrt, tisztítja a beleket, sőt, alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják – magában megsütve tökéletes kis vacsorát alkot, ráadásul az édesség utáni vágy is leküzdhető vele.

A most következő pitét ugyan diétásnak nem mondanánk, ennek ellenére vétek lenne bárkinek is kihagyni ezt a kellemesen édes, erősen fűszeres és nagyon-nagyon krémes töltelékű finomságot. Reggelire, uzsonnára egy forró csésze teával maga a tökély! Sokan annyira rajonganak érte, hogy nemcsak halloweenkor, de még karácsonykor is ezt sütik. Ha nem tudunk minden fűszert beszerezni hozzá, használhatunk mézeskalács-fűszerkeveréket is, de érdemes egy picit utánajárni, ha igazán finom tölteléket szeretnénk készíteni.

Forrás: iStock

Sütőtökös pite

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg barna cukor
  • 7 dkg kristálycukor
  • egy csipet só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 kávéskanál kardamom
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 4 dl habtejszín

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a kockákra vágott sütőtököt fél óra alatt készre sütjük. Ezután hagyjuk egy picit hűlni, majd pépesre turmixoljuk.

A cukrot, a tojásokat, a fűszereket és a reszelt citrom héját összekeverjük. Hozzáöntjük a tejszínt és a pürésített sütőtököt, majd jól elkeverjük az egészet.

Elkészítjük a pitetésztát: a lisztet, a vajat, a tojást, a sót és a cukrot összegyúrjuk. Ha nem áll eléggé össze, egy kevés vizet adunk hozzá. Ha kész, kinyújtjuk, majd kilisztezett és kivajazott piteformába tesszük.

Ráöntjük a sütőtökös masszát, és 220 fokon 15 percig sütjük. Ezután lejjebb vesszük a hőfokot kb. 180 fokra, és 30 perc alatt készre sütjük. Ha megvagyunk vele, kb. két órát hagyjuk hűlni, ezután pedig tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.