Írd be, mit keresel:

Illatos csokikenyér, a legjobb hangulatjavító

A csokoládé mindig jobb kedvre derít, ami a szürke időben, a komor téli hónapokban ránk is fér. De nem érdemes elcsábulni pár kocka középkategóriás csokira, ha könnyedén süthetünk ilyen puha, könnyű, nagyon csokis süteményt, amit már egy kis karácsonyi hangulattal is fűszerezhetünk. Igazi boldogság – nemcsak a csokissága, hanem a biztos sikerélmény miatt is!

Cookta - 2024.11.04.
Illatos csokikenyér, a legjobb hangulatjavító

Valójában nem is kenyér, hanem egy nagyon puha, cuccos csokoládés sütemény, de az úgynevezett cake-formában sült süteményre nekünk nincs igazán ügyes megnevezésünk, talán csak a gyümölcskenyér. Ez a finomság nagyon egyszerűen elkészíthető, ugyancsak csokis finomság, aminek a tökéletes arányok mellett még két apró titka van.

A titok pedig a fűszerezésben rejlik: a csokihoz annyira jól illenek a fűszerek, a gyümölcsök és egy csipetnyi izgalom. Mi most mézeskalács-fűszerkeverékkel és kandírozott narancshéjjal gazdagítottuk az alapreceptet, de őrölt vagy friss gyömbérrel, csipet csilivel, pici kardamommal is illatosíthatjuk a tésztát, a kandírozott narancshéj helyett mehet bele egy apróra kockázott körte vagy bármilyen rumba áztatott aszalt gyümölcs – mazsola, aszalt sárgabarack, vörös áfonya is!

Illatos csokikenyér

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a csokoládét és a vajat külön-külön felolvasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk folyamatos keverés mellett a tojássárgákat, a megolvasztott, de már nem forró csokoládét és a vajat, majd a sütőporral, a mézeskalács-fűszerkeverékkel és a kakaóporral elkevert lisztet. Legvégül beleforgatjuk a kandírozott narancsot.

A masszát vajjal kikent, lisztezett pástétom- vagy őzgerincformába öntjük, egyenletesen eligazgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, de ellenőrizzük tűpróbával. Ha egy icipicit még ragacsos belül, akkor már jó!

A formából kiborítva, rácson hagyjuk kihűlni, hogy ne pálljon be a sütemény, kellően szellőzhessen a hűlés alatt. Szeletelve tálaljuk, díszíthetjük kandírozott narancshéjjal, mert amúgy nem túl mutatós, de porcukorral is meghinthetjük. Tejeskávé vagy egy pohár tej mellé tökéletes boldogság délelőtt, délután, de akár reggelire is!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.