Írd be, mit keresel:

Puha palacsinta tejszínesen, spenótos-fetás töltelékkel

Vannak, akik nem annyira kedvelik a spenótot, általában ők azok, akiknek még nem sikerült feledni a menza vastag rántással készülő főzelékét. Ezzel a mediterrán, túrós-fetás változattal szerintünk ők is meggyőzhetőek, főleg úgy, ha a spenót nagyon puha, könnyű, tejszínes palacsintába kerül.

Cookta - 2024.11.29.
Puha palacsinta tejszínesen, spenótos-fetás töltelékkel

Ahogy a spenót, úgy a palacsinta is lehet nagyon sokféle, általában mindenkinek meg is van a jól bevált receptje. De azért nem árt néha elkalandozni, és kipróbálni egy-egy újabb változatot. Most egy gazdagabb, sok tojással, tejjel és még egy kis tejszínnel dúsított tésztából sültek a palacsinták, nagyon könnyű és puha a textúrájuk, ráadásul elkészíteni is pofonegyszerű, és sütni is nagyon könnyű.

A töltelék alapja friss leveles spenót volt, de fagyasztott spenótot is használhatunk hozzá nyugodtan, viszont ne a pürésített, hanem a darabos fajtát érdemes választani hozzá. A párolt spenóthoz egy kis túró, feta, tejszín, fokhagyma, bazsalikom és kakukkfű is került, valamint egy kevés reszelt citromhéj, ahogy a görög konyhában kedvelt, mediterrán ízvilággal.

Spenótos-fetás palacsinta

Hozzávalók:
A palacsintához:

  • 5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 25 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál olaj + a sütéshez
  • csipetnyi cukor
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 1 fej hagyma
  • 50 dkg spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 evőkanál vaj
  • 15 dkg túró
  • 15 dkg feta sajt
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés: A palacsintához az összes alapanyagot turmixba tesszük, és 1 perc alatt simára összemixeljük, majd félretesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

A spenótot alaposan megmossuk, ha vastag szára van, letépkedjük, majd nagyjából összevágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a spenótot és a fokhagymát, és időnként megforgatva hagyjuk összeesni, közben hozzáreszeljük a citrom héját, meghintjük a kakukkfűvel és a bazsalikommal. Takarékon addig pároljuk, amíg elfő a leve.

Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a túrót, hozzámorzsoljuk a fetát, borsot őrölünk rá, összeforgatjuk.

A palacsintákat olajjal kikent serpenyőben merőkanálnyi adagokban kisütjük, majd a spenótos töltelékkel megtöltve azon melegében tálaljuk.

Tipp! A megtöltött palacsintákat össze is süthetjük egy tűzálló tálban, egy kis tejszínnel és sajttal – bár frissen nagyon finom csak magában is. Ha marad, akkor mindenképpen jót tesz neki, ha fogyasztás előtt a sütőben kicsit felfrissítjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.