Írd be, mit keresel:

Szalámit tölteni tudni kell, de mibe érdemes?

A házi szalámi készítése ma újra egyre többeket vonz. A saját ízlésre szabott fűszerezés, az alapanyagok ellenőrizhetősége és a régi hagyományok felélesztése mind hozzájárul ahhoz, hogy ez a tevékenység újra népszerű lett. A szalámibél kiválasztása ugyanakkor legalább olyan fontos lépés, mint maga a hús vagy a fűszerezés.
Cookta - 2025.05.18.
Szalámit tölteni tudni kell, de mibe érdemes?

Miért pont műbél?

A Böllérshop.hu oldalán található műbelek épp azt a célt szolgálják, hogy leegyszerűsítsék a házi készítésű szalámi előállítását. Ezek a típusok standard méretűek, könnyen kezelhetőek, és kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, ami segíti a szalámi érését. 

Az áztatást követően a műbél rugalmassá válik, így jól formázható és légmentesen tölthető. Meghatározó előnye, hogy nem igényel hűtést vagy különösebb előkészületet. Elegendő egy gyors áztatás, és már használható is. Ráadásul hosszú ideig eltartható, ha száraz, hűvös helyen tároljuk.

Nem mindegy, mibe töltöd

A szalámi készítésénél a választott bél típusa a végeredmény látványára és ízére is hatással van, ezért nem mindegy, milyen bélbe töltjük. A klasszikus natúr színű műbelek például remekül passzolnak paprikás töltelékhez, hiszen átengedik a hús színét, míg a húspiros árnyalatúak eltakarják a füstölés nyomait, így egységesebb külsőt adnak. 

Téliszalámihoz gyakran választanak penészmintás burkolatot, amelyhez nem szükséges fűszerpaprika, és érés közben kialakul rajta a jellegzetes fehér kéreg. A szalámi műbelek anyagukat tekintve többnyire kollagénből vagy cellulózból készülnek, utóbbit faser bélnek hívják. Ezek jól kezelhetőek, azonos átmérőjűek, és házi használatra is praktikusak. 

Elérhetők különleges bevonatokkal is, például hálós vagy penészesedésre előkészített változatokban. Ezek a bevonatok az érlelés és a megjelenés szempontjából is hozzáadott értéket jelentenek.

A megfelelő műbél kiválasztásánál figyelembe kell venni az érlelés hosszát, a töltelék fajtáját és azt is, hogy klipszelni vagy kötözni szeretnénk-e. Kaliberválasztásban a 40-es, 50-es és 65-ös méretek terjedtek el leginkább. A praktikusabb munkához kész klipszelt változatokat is találni, a rutinosabbak pedig raffolt vagy hosszabb kiszerelésekben gondolkodhatnak.

A töltés folyamata és a tárolás tudománya

A műbél egyik legnagyobb előnye, hogy akár kézi, akár gépi töltés esetén is egyszerű vele dolgozni. A modern belek vákuumos vagy dugattyús töltőkkel is kompatibilisek. A késztermék száradása során a bél lehetővé teszi a felesleges nedvesség távozását, így javul az eltarthatóság is. 

A füstölés sem akadály: a bél átereszti a füst aromáját, ezáltal hozzájárul az íz kialakulásához. A kész szalámit száraz, napfénytől védett helyen érdemes tárolni. A modern műbelek jól ellenállnak a penésznek és más szennyeződéseknek, így a romlás kockázata is minimálisra csökken.

Ha jó alapanyaggal és jól választott béllel dolgozunk, a házi szalámi készítése tényleg örömteli és eredményes lesz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.