Írd be, mit keresel:

Jégvirágos jégborok

A jégbor az édesszájú ínyencek kedvence, a csemegeborok egy különleges fajtája, ára is igen borsos, készítése speciális tudást és figyelmet igényel. Megkóstolni kötelező!

Cookta - 2016.01.07.
Jégvirágos jégborok

A jégbor nem hideg, ellenkezőleg: a mézédes és kiváltképp zamatos jégbor aromái kevésbé kivehetőek hűtve. Nevét onnan kapta, hogy a tőkén megfagyott szőlőszemekből préselik ki az édes mustot. Nemcsak egyszerűen fagynia kell szüretkor, de legalább -7 fokot kell mutasson a hőmérő, hogy a szőlőszemekben a víz megfagyjon. A gyümölcsben lévő cukor és egyéb szárazanyagok nem fagynak meg, így a kipréselt must különösen zamatos, édes, sokkal koncentráltabb aromák érezhetőek benne, mint a hagyományos must esetében.

A desszertborokhoz mindig jár egy kis édes rágcsálnivaló

A desszertborokhoz mindig jár egy kis édes rágcsálnivaló
Forrás:
iStock

A fagyos szőlőből készülő bor nem új hóbort: már a rómaiak is készítettek jégborhoz hasonló italt, legaláb is Plinius feljegyzései szerint, akik egyes szőlőfajtáknál ajánlja a késői, novemberi szüretet, mégpedig fagyos állapotban. A jégbor aztán hosszú időre eltűnt, majd tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető újrafelfedezése. 1829-ben Németországban különös hideggel érkezett az ősz, a szőlőtőkéken maradt fagyos szőlőt csak 1830 februárjában szedték le. És mivel azt tapasztalták, hogy csodálatosan édes és aromás, bort készítettek belőle.

Jeges hidegben, legalább -7 fokban kezdik szüretelni a szőlőt

Jeges hidegben, legalább -7 fokban kezdik szüretelni a szőlőt
Forrás:
iStock

A kellemes tapasztalat nyomán a következő években már szándékosan szüretelték fagyban a szőlőt, és apránként kikísérletezték azt a technológiát, amivel a legaromásabb jégbor készíthető. Átütő sikere lett az édes desszertbornak, amit aztán más vidékeken is készíteni kezdtek. Legismertebbek és legkeresettebbek a német és osztrák jégborok, de Kanada is komoly szereplő, újabban pedig Új-Zéland és Ausztrália is kimagasló minőségű jégborokat készít.

Magyarországon a ’70-es években próbálkoztak először jégbor készítésével, de az akkori piaci lehetőségek miatt ez kudarcra volt ítélve. Várni kellett a rendszerváltozásig: ekkor kezdtek a hazai borászok ismerkedni a különleges borral. A hazai bortörvény sokáig nem ismerte el ezt a csemegebort, de 2003 óta hivatalosan is elismert borfajta. Legjobb jégbortermő vidékeink Tokaj-Hegyalja, Badacsony és a Balaton-felvidék, valamint a Hajós–Bajai borvidék.

Forrás:
iStock

A jégbor alkoholtartalma legalább 16,66%, úgyhogy vigyázat: könnyen borvirágos lehet tőle orrunk és orcánk!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.