Az almás pite az a sütemény, amire szinte minden nemzetnek megvan a maga válasza és variációja, és lehetetlen olyat találni, ami ne lenne finom. Mi most a békebeli, nagymamafélét készítjük, de mutatunk néhány változatot is.
Két omlós tésztaréteg között gazdag almatöltelék, tulajdonképpen ennyi csak az almás pite. Hogy lehetséges ezt annyi módon variálni? És nemcsak ahány nép, annyi almás pite, hanem ahány ház, annyi változat. Milyen legyen a tészta? Omlós linzer vagy könnyű kelt, esetleg egy lazább kevert tészta? Reszeljük az almát, vagy kockázzuk, esetleg vékonyan szeleteljük? Pároljuk meg, vagy hagyjuk, hogy a tésztarétegek között párolódjon meg? Legyen nyitott a teteje, vagy fedjük le tésztaréteggel, esetleg készítsük mutatósan, rácsosan? Nagy tepsiben süssük, kockára vágva tálaljuk, vagy esetleg egyszemélyes piteformákban süssük meg, netán kerek pitetálban? Egy étel és ezer lehetőség…
A holland almás pite magas, benne mazsolával kevert kockázott és párolt alma, az amerikai almás pite kör alakú, és cikkekre vágva tálalják az általában rácsos tetejű süteményt, gyakran egy gombóc vaníliafagyi kíséretében.
A francia almás pite szintén kerek pitetálban sül, nincs tészta az almaszeletekkel kirakott süti tetején, de gyakran vaníliás sodót locsolnak az almára, és így sütik meg – a tészta ropogós, a töltelék krémes, selymes.
A bécsi almás pitébe is apróra kockázva kerül az alma az omlós linzerrétegek közé, a sütemény tetejére pedig szeletelt mandulát hintenek, ami illatossá és ropogóssá sül a süti tetején, Olaszországban pedig a kelt tésztába keverik a reszelt vagy apróra vágott almát, és tortaformában sütik, szeletelve tálalják. A németek kedvelt apfelkuchen süteménye kevert mézes tészta, amibe felszeletelt, mégis egyben tartott almákat tesznek, így sütik illatosra.
Mi egy klasszikus, elronthatatlan változatot készítünk omlós tésztával, a tölteléket kis dióval, fahéjjal és citrommal ízesítve. Aki jobban szereti, ha a tetején is egybefüggő tészta van, nyugodtan készítse úgy!
Almás pite
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy tálba kimérjük, majd összedolgozzuk. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
Közben elkészítjük az almatölteléket. Meghámozzuk és lereszeljük az almát, majd tűzre tesszük, kicsit átpároljuk, közben belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, cukrozzuk, és fahéjjal ízesítjük.
A tésztát 2/3 – 1/3 arányban két részre osztjuk, a nagyobbat lisztezett felületen kisodorjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk.
A tésztát meghintjük darált dióval vagy kevés zsemlemorzsával, hogy felszívja az alma levét, majd eloszlatjuk rajta egyenletesen a kinyomkodott párolt almát.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd egy pizzavágó vagy kés segítségével 1 cm széles csíkokra vágjuk, amelyből rácsot készítünk a pite tetejére.
A tésztacsíkokat felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben, 180-200 fokon aranybarnára sütjük.
Mikor kivettük, megszórjuk vaníliás cukorral.