Ahhoz, hogy egy csokoládétorta brutálisan finom legyen, nem kell okvetlenül bonyolult recept. A csupa csoki torta ráadásul liszt nélkül készül, ami persze nem jelenti azt, hogy ettől alakbarát lenne, de néha elcsábulni is ér...
Nem baj, ha nincs töltelék, krém vagy máz, egy igazán csokis torta akkor is tökéletes, ha önmagában izgalmas, omlós, kellően könnyű. Ez a darált mandulával készült változat szinte szétomlik a szájban, nem túl édes, nagyon csokis, és nem szárad ki – még napok múlva is tökéletes az állaga, már ha marad belőle.
A torta összeállítása 15 perc maximum, a többi a sütő dolga. Elronthatatlan, mert nem igényel semmilyen speciális tudást, kezdők is bátran elkészíthetik. Mandula helyett használhatunk darált diót, még izgalmasabb darált mogyoróval.
Mivel tömény desszertről van szó, érdemes egy kis gyümölccsel tálalni. Mi most narancsfilével díszítettük, ami a csokihoz nagyon jól illik, de készíthetünk hozzá egy savanykás ragut erdei gyümölcsökkel, esetleg egy vörösboros meggyragut is.
Csupa csoki torta mandulával és narancsfilével
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokit és a vajat egy tálban gőz fölött megolvasztjuk.
Közben a cukrot a tojásokkal habosra keverjük.
Az olvasztott csokis vajat a tojásos keverékhez adjuk.
Hozzáadjuk a sütőport és a darált mandulát is, összekeverjük.
Kibélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük, majd 170 fokon 40 percig sütjük.
Közben a narancsokat kifilézzük úgy, hogy a héját éles késsel egészen a húsnál levágjuk.
A hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst.
A kihűlt torta tetejét a kifilézett naranccsal díszítjük.