Írd be, mit keresel:

@Aranyló @almatorta

Az almás sütiket nem lehet nem szeretni. Legyen szó a békebeli, nagyiféle almás pitéről vagy a különféle rusztikus vagy elegánsabb almatortákról, almás muffinokról, de akár a máglyarakásról, mindegyik toplistás népszerűségben.
Cookta - 2016.02.11.
@Aranyló @almatorta

Alma egész évben kapható, hihetetlenül egészséges, és rengeteg módon felhasználható. A leggyakrabban fogyasztott gyümölcs egész Európában, és a mondás szerint még az orvost is távol tartja. 🙂 Sokáig eltartható hűvös helyen, készülhet belőle leves, kerülhet salátába, főételbe, de persze leginkább desszertbe.

Forrás:
iStock

A különféle pitetorták gyakran visszatérő szereplője az alma, ami bátran társítható más gyümölcsökkel – eperrel, rebarbarával, szilvával, mindenféle bogyóssal. Egyrészt kiadósabb, másrészt a sült vagy süteményben párolódott alma háttérbe vonul a karakteresebb gyümölcsökkel szemben, tartalmat és selymességet ad, ízével nem tolakodik, de önmagában is helytáll – mint a következő receptben, amiben kétszeresen is szerepel, izgalmas textúrát és krémességet adva ennek a ragyogó-aranyló desszertnek.

Hétvégi édességnek elkészíthetjük elejétől végéig magunk is, de sietősebb napokon használható hozzá kész tészta, amit nem kell pihentetni, így igazán pikk-pakk elkészülhet ez a finomság.

Aranyló almatorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl víz vagy 1 egész tojás
  • csipet só

A tetejére:

  • 3 alma
  • 1,5 dl almapüré
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál folyékony baracklekvár vagy méz

Elkészítés: A tésztához a lisztet és a sót késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott szoba-hőmérsékletű vajat, és közepes fokozaton finom morzsa állagúra dolgoztatjuk. Ezután tálba tesszük, fokozatosan adjuk hozzá kanalanként a vizet, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze egészen addig, míg összeáll a tészta. Használhatunk víz helyett felvert tojást is, de nélküle is tökéletes. Legalább 1 órát pihentetjük, utána sokkal könnyebb dolgozni vele.

Ha nincs kész almapürénk, akkor ez alatt az idő alatt elkészíthetjük. Ehhez 1 szép almát meghámozunk, kicsumázunk, felkockázzuk, és kevés vízzel, valamint egy kis vaníliás cukorral puhára főzzük. Leszűrjük – a levét megihatjuk –, majd robotgéppel pürésítjük.

A tésztát sütőpapíron kinyújtjuk, sütőlapra vagy pitetálba tesszük. Megkenjük az almapürével. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékonyan felszeleteljük, elrendezzük az almatorta tetején.

A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a cukorral, és ecsettel egyenletesen megkenjük az almaszeleteket, hogy kissé megkaramellizálódjanak a süléskor.

180 fokon sütjük kb. 25-30 percig, amíg szép piros nem lesz. A sütőből kivéve még forrón megkenjük egy ecsettel folyékony baracklekvárral vagy mézzel.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.