Írd be, mit keresel:

Céklás rizottó – nem csak böjt idejére

A cékla jól bírja a telet, a februári piacon is friss, feszes példányokat találunk. Kiadós, és nem csak savanyúságnak készíthetjük. Jó alapanyaga levesnek, sőt tartalmas egytálételt, például rizottót is készíthetünk vele.

Cookta - 2016.02.12.
Céklás rizottó – nem csak böjt idejére

A tél végéhez közeledve egyre kevesebb zöldségből válogathatunk a piacon – eltekintve a messzi távolból ideutaztatott példányoktól, amelyek helyett jobb mindig a helyit választani, több okból is. Ráadásul a húsvét előtti böjti időszakban sokan lemondanak a húsról, mégis tápláló és tartalmas fogásokat szeretnének készíteni és enni. Dupla kihívás, és a céklás rizottóval így duplán nyerhetünk.

Céklás rizottó krémsajttal

Céklás rizottó krémsajttal
Forrás:
iStock

A tökéletes rizottó titka a megfelelő rizs, vagyis speciális, gömbölydedebb rizottórizst érdemes venni, az arborio és a carnaroli a legelterjedtebb fajta. A másik titok a főzés mibenléte: lassan, apránként, fokozatosan kell adagolni a rizshez a folyadékot, jó esetben alaplevet, zöldséglevest, mindig forrón, hogy ne hűtse le a rizst: ettől lesz tökéletes állagú, no meg a hozzáadott vaj és parmezán is krémessé teszi.

Aki szeretné még különlegesebbé tenni, a rizs helyett használhat árpagyöngyöt. Olyan ritkán használjuk, pedig nagyon finom és izgalmas gabona. Ruganyosabb, harapósabb, mint a rizs, sok folyadékot felvesz, épp ezért nagyon ízletes, ha jó fűszerezésű lével főzzük-pároljuk.

A céklarizottóhoz a parmezán mellett nagyon jól illik a feta, ami a cékla édeskés ízét remekül kiegyensúlyozza, remekül passzol hozzá a krémsajt, ami lágyítja, selymesíti az állagot és kiegészíti a cékla földes ízeit, friss vagy érlelt kecskesajttal pedig maga a mennyország. 🙂 Akinek ez kevés, az egy buggyantott tojást is készíthet a tetejére…

Friss kecskesajttal is remek a céklás rizottó, de buggyantott tojás is kerülhet rá feltétként

Friss kecskesajttal is remek a céklás rizottó, de buggyantott tojás is kerülhet rá feltétként
Forrás:
iStock

Céklás rizottó

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2,5 dl) rizottórizs
  • 8 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl vörösbor
  • 1 fej cékla
  • bors
  • 4 dl zöldségalaplé vagy zöldségleves
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
  • feta, krémsajt vagy kecskesajt a tálaláshoz

Elkészítés: A hagymát és a céklát apróra kockázzuk. A vajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, hozzáadjuk a vörösbort, átkeverjük, lassú tűzön főzzük, belekeverjük a céklát, és a zöldséglevessel folyamatosan pótolva a levet, rendszeresen kevergetve főzzük. Krémes állagúra főzzük, végül belekeverjük a parmezánt.

Ízlés vagy hangulatunk szerinti sajttal tálaljuk.

A fetasajt is remekül illik az édeskés céklához, illetve egy maréknyi rukkolát is keverhetünk a rizottóba, érdemes kipróbálni!

A fetasajt is remekül illik az édeskés céklához, illetve egy maréknyi rukkolát is keverhetünk a rizottóba, érdemes kipróbálni!
Forrás:
iStock

Ha szereted a rizottót, ezt a könyvet ajánljuk!

Rohanó világunkban egy kiadós, gyorsan elkészíthető egytálétel nagy kincs, rengeteg időt, energiát takaríthatunk meg vele. A rizottó e kincsek közé tartozik, végtelenül variálható húsokkal és zöldségekkel, édesen és sósan egyaránt ínycsiklandó fogás készíthető belőle. Mint minden ételnek, a rizottónak is megvannak a maga titkai – a receptek mellett e fortélyokat is megismerhetjük ebből a bájos szakácskönyvből.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.