Írd be, mit keresel:

Szeretjük a steakburgonyát

Kívül fűszeres és pirosra sült, belül omlós, szinte krémes, nem csak steak mellé tökéletes, pedig eredetileg ehhez készítették. Mártogatósnak, főételnek is remek a fűszeres sült krumpli!
Cookta - 2016.02.19.
Szeretjük a steakburgonyát

A steakburgonya – fura, hogy steakkrumplinak nem hívjuk, igaz, a hercegnőburgonyát sem – remek köret, de még főételnek is kiváló, ha kellően fűszeres, és mártogatóst vagy salátát is kínálunk mellé.

Heves viták folynak a tökéletes változatról: vannak, akik előfőzik, utána teszik csak a sütőbe, mások csak sütik az olajjal és fűszerekkel összeforgatott krumplit. Nem mindegy az sem, éppen melyik évszakban járunk, mennyire friss, lédús a krumpli, vagy épp már kissé ruganyos, fáradtabb.

Forrás:
iStock

Fagyasztópultokban is láttuk már, szinte mindegyik szupermarketben, a krumpli árának sokszorosáért, pedig csak egy kis fűszer és olaj kell hozzá, meg pár mozdulat. Erre nem pocsékolnánk a pénzt, más fagyasztott alapanyagokért – málna, eper, friss zöldfűszerek télen vagy tengeri halak – lehetünk hálásak.

A mi tapasztalataink szerint nem kell előfőzni a krumplit, elég, ha kevés sóval és olajjal, némi fűszerrel összeforgatva egy kis időt pihen a burgonya, csak annyit, amíg bemelegszik a sütő: ez a 10 perc elég arra, hogy a keményítő a sóval és olajjal egy finom réteget képezzen a vágási felületen, ami a sülés során bezárja és krémessé teszi a krumplit, és ropogóssá, ízessé a sült felületet is.

A megmosott héjas burgonyát cikkekre vágjuk

A megmosott héjas burgonyát cikkekre vágjuk
Sóval vagy fűszersóval meghintjük

Sóval vagy fűszersóval meghintjük
Egy kevés olajjal meglocsoljuk

Egy kevés olajjal meglocsoljuk
Adhatunk hozzá zöldfűszert ízlés szerint, itt rozmaring kerül rá

Adhatunk hozzá zöldfűszert ízlés szerint, itt rozmaring kerül rá
Alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhova jusson olaj, só és fűszer is

Alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhova jusson olaj, só és fűszer is
Tepsibe tesszük, de úgy, hogy legyen helyük, ne fedjék egymást

Tepsibe tesszük, de úgy, hogy legyen helyük, ne fedjék egymást
180 fokos sütőben sütjük, amíg meg nem puhul, süthetjük tovább is – pirosra, ropogósra

180 fokos sütőben sütjük, amíg meg nem puhul, süthetjük tovább is – pirosra, ropogósra
Köretként kínálhatjuk mindenféle sültek mellé

Köretként kínálhatjuk mindenféle sültek mellé

Aki szereti, 1-2 cikkekre vágott almát és lila hagymát, édeshagymát is a krumpli mellé tehet, nagyon jól kiegészítik a sült krumplit.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.