Naponta vásárolunk péksüteményt, kiflit, zsemlét… melyek nem mindig frissen, illatozva kerülnek a kosarunkba. Ráérős napokon vagy éppen hétvégén tehát miért is ne kényeztethetnénk a családunkat saját készítésű, friss péksüteménnyel?
Persze a kelt tésztának – mondaná édesanyám – lelke van, így szeretettel kell vele bánni. Ezt a hajtoványt igen egyszerűen elkészíthetjük, nincs más dolgunk, mint türelmesen kivárni, míg szépen megkel az előzőleg bedagasztott tészta, majd megkenni a finom sajtos töltelékkel, felvágni, és irány a sütő. Ezután pedig már csak kb. 30 percet kell várakoznunk, és be is lengi az egész lakást a finom sült tészta illata a család nagy örömére.
Sajtos hajtovány
Hozzávalók a tésztához:
A kenéshez:
Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos, cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal és a felfuttatott élesztővel.
A lisztet keverjük össze a sóval.
A kenyérsütő gép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!)
Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen kelesszük 1 órán át.
Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.
A sajtos töltelék hozzávalói:
A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a lágy margarint, a sót és az egész tojást, keverjük alaposan össze.
A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.
Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig. (Sütés közben meg fog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság!)
Az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem.)
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb, de szerintem hidegen is elfogy majd mind az utolsó morzsáig!