Írd be, mit keresel:

@Gombapaprikás – tejfölösen az igazi!

A gomba remek alapanyag: gyorsan elkészül, egész évben kapható szinte minden zöldségesnél, kiadós magyaros ebéd vagy vacsora készülhet belőle – például paprikásan, pörköltnek.

Cookta - 2016.02.22.
@Gombapaprikás – tejfölösen az igazi!

Csiperkegombából vagy laskából is főzhetünk gombapaprikást, és ha épp akad, akkor erdei gombával is gazdagíthatjuk. A gombát szuperélelmiszerként tartjuk számon, nem véletlenül, hiszen rendkívül jó hatása van a szervezetre. Alacsony a kalóriatartalma (kb. 40 kCal/100 g nyersen), sok fehérjét és kevés szénhidrátot tartalmaz, zsiradékot szinte egyáltalán nem, 90%-a víz – mindezek tökéletesen alkalmassá teszik, hogy diétázók is fogyaszthassák, megfelelő módon elkészítve.

Minden pirospaprikás ételnél fontos, hogy jó minőségű fűszerpaprikát használjunk. Érdemes kicsit többet fizetni érte vagy bevált helyen vásárolni, akár piacon, őstermelőnél – sok turpisság kiderült ugyanis a paprika hamisításával kapcsolatban. Mivel ez a fűszer adja az étel karakterét, nem érdemes éppen ezen spórolni. Fontos tudni azt is, hogy a pirospaprikát jó sötét helyen tartani, hogy a színét megőrizze, ne fakuljon ki, és vannak, akik a hűtőben tárolják, mert így jobban megőrzi aromáját.

A gombapaprikás vagy gombapörkölt készülhet egy kis vörösborral, ha testesebbé szeretnénk tenni, az alkohol elpárolog főzés közben. A végén pedig érdemes behabarni egy kis liszttel simára kevert tejföllel, így még selymesebb lesz az állaga, harmonikusabb az íze. A körete lehet párolt rizs vagy akár főtt tészta, de legjobban talán a nokedli illik hozzá.

Tejfölös gombapaprikás

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 60 dkg csiperkegomba
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 3-4 karika erős paprika
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés: Első lépésben pörköltalapot készítünk: a hagymát felaprítjuk, a paprikát és a paradicsomot kockára vágjuk. Egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat, megdinszteljük rajta a hagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, néhány percig együtt pároljuk, majd meghintjük pirospaprikával, gyorsan elkeverjük.

A pörköltalaphoz adjuk a felkockázott gombát, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adunk hozzá néhány szelet erős paprikát, közepes hőfokon lefedve főzzük 15-20 percet.

Ha a gomba már megfőtt (kiengedte és elfőtte a levét), a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd a gombapaprikáshoz adjuk, elkeverjük, és néhány perc alatt összeforraljuk.

Frissen aprított petrezselyemmel meghintve, nokedlivel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.