Igazi gyors édesség a tejpuding, rendkívül egyszerű, ám istenien krémes, kellemes nyalakodni való. Törökországban vagy az arab világban kedvelt elsősorban, de érdemes eltanulni.
Az eredeti recept tejből, keményítőből és cukorból áll, néhány perc alatt összefőzve, majd kihűtve. A tej fűszerezhető számtalan módon, gyakran készítik narancsvirágvízzel vagy rózsavízzel, gazdagítható kókuszreszelékkel, darált mandulával, pisztáciával, reszelt narancshéjjal, citromhéjjal, kókuszlikőrrel, narancslikőrrel, akár mandulás Amarettóval.
Fűszereket is használhatunk bátran az ízesítéshez: a vanília mellett ízlés szerint kerülhet bele fahéj, kakaó, kardamom, mézeskalács-fűszerkeverék, szegfűszeg vagy rózsabors, attól függően, hogy épp mire vágyunk.
A tej kiváltható kókusztejjel, a keményítő pedig rizsliszttel, ha valaki táplálék-érzékenységben szenved. A cukor helyett is használható más ízesítő – kinek mit enged meg az étrendje.
Mindenesetre egy kevés gyümölcs nagyon jól illik a kihűlt pudinghoz, szinte bármilyen a szezon vagy a fagyasztónk tartalmának megfelelően, nyersen, vagy akár egy kis cukorral és fűszerrel ragunak összefőzve.
Tejpuding
Hozzávalók:
Elkészítés: A kukoricakeményítőt 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A tejet a maradék 1 dl vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon. Amikor gyöngyözve forrni kezd, hozzákeverjük a vízzel elkevert keményítőt, és folyamatosan keverve sűrűsödésig (1-2 perc) főzzük.
Poharakba vagy tálkákba öntjük, kihűtjük.
Tálaláskor a gránátalma magjaival megszórjuk – vagy ízlés szerint más gyümölccsel is kínálhatjuk.