Írd be, mit keresel:

Tejpuding, a villámdesszert

Igazi gyors édesség a tejpuding, rendkívül egyszerű, ám istenien krémes, kellemes nyalakodni való. Törökországban vagy az arab világban kedvelt elsősorban, de érdemes eltanulni.

Cookta - 2016.02.23.
Tejpuding, a villámdesszert

Az eredeti recept tejből, keményítőből és cukorból áll, néhány perc alatt összefőzve, majd kihűtve. A tej fűszerezhető számtalan módon, gyakran készítik narancsvirágvízzel vagy rózsavízzel, gazdagítható kókuszreszelékkel, darált mandulával, pisztáciával, reszelt narancshéjjal, citromhéjjal, kókuszlikőrrel, narancslikőrrel, akár mandulás Amarettóval.

Forrás:
iStock

Fűszereket is használhatunk bátran az ízesítéshez: a vanília mellett ízlés szerint kerülhet bele fahéj, kakaó, kardamom, mézeskalács-fűszerkeverék, szegfűszeg vagy rózsabors, attól függően, hogy épp mire vágyunk.

A tej kiváltható kókusztejjel, a keményítő pedig rizsliszttel, ha valaki táplálék-érzékenységben szenved. A cukor helyett is használható más ízesítő – kinek mit enged meg az étrendje.

Mindenesetre egy kevés gyümölcs nagyon jól illik a kihűlt pudinghoz, szinte bármilyen a szezon vagy a fagyasztónk tartalmának megfelelően, nyersen, vagy akár egy kis cukorral és fűszerrel ragunak összefőzve.

Forrás:
iStock

Tejpuding

Hozzávalók:

  • 5 dl tej (vagy kókusztej)
  • 5 dkg kukoricakeményítő (vagy rizsliszt)
  • 2 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 gránátalma (vagy más gyümölcs ízlés szerint)

Elkészítés: A kukoricakeményítőt 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A tejet a maradék 1 dl vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon. Amikor gyöngyözve forrni kezd, hozzákeverjük a vízzel elkevert keményítőt, és folyamatosan keverve sűrűsödésig (1-2 perc) főzzük.

Poharakba vagy tálkákba öntjük, kihűtjük.

Tálaláskor a gránátalma magjaival megszórjuk – vagy ízlés szerint más gyümölccsel is kínálhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.