Sokan érintettek valamilyen táplálékérzékenységben, van, akinek a tojást, másnak a tejterméket vagy épp a lisztet kell elhagynia – az egészsége, a megfelelő életminősége érdekében. Nagy kihívást jelent újratervezni az étrendet, átalakítani a recepteket, hogy ne túl drágán ne csak jóllakjanak, de finomat is egyenek.
Már egy diéta is kihívás – nemcsak a lemondás miatt, hanem abban az értelemben is, hogy mi illeszthető bele az adott étrendbe. De a táplálékérzékenység vagy -allergia sokkal komolyabb, ott akár súlyos következményei lehetnek egy nem megfelelően elkészített ételnek. Kaphatóak ugyan speciális termékek, ételek, alapanyagok, de ezek meglehetősen drágák. Mi most egy kekszet „mentesítettünk” egyszerű alapanyagokkal, ami könnyen elkészíthető és igazán finom, nem lesz hiányérzet, az biztos. Nemcsak táplálékérzékenyeknek, de egészségtudatos olvasóinknak is szívből ajánljuk.
Fontos! Megoszlanak a vélemények arról, hogy a zabliszt vagy a zabpehely beilleszthető-e a gluténmentes étrendbe. Bár a zab maga nem tartalmaz glutént, az aratás, szállítás, feldolgozás és csomagolás során elképzelhető keresztszennyeződés. Kapható kimondottan gluténmentes zabpehely és zabliszt is, itt a forgalmazó garanciát vállal a mentességért, így bátran fogyasztható.
Kókuszos zabkeksz
Hozzávalók:
Elkészítés: Az érett banánt villával krémesre nyomkodjuk, hozzáadjuk az édesítőt, a sót, a kókuszzsírt, a vaníliamagokat. Hozzáadjuk a sütőporral vagy szódabikarbónával elkevert zablisztet, majd a kókuszreszeléket, alaposan elkeverjük. Beleforgatjuk az aprított csokit és a mazsolát/áfonyát, és sütőpapírral fedett sütőlapra tallérokat formázunk úgy, hogy kézzel golyóbisokat gömbölyítünk, és egy pohár aljával lenyomjuk finoman.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a sütőlapot, és légkeverés mellett 12-15 perc alatt megsütjük. Ha nem tűnik még késznek, akkor sem kell tovább sütni, hűlés közben megszilárdul majd, tökéletesen omlós és ropogós lesz.
Egészséges konyha – azoknak ajánljuk, akik szeretnek finomat, de jót enni!
E remek fotókkal teli könyv nagyszerű ötleteket és az étkezés örömét kínálja mindazoknak, akik ragaszkodnak a hagyományos konyha ízeihez, de egyúttal egészségükre is vigyázni szeretnének. Néhány recept, ízelítőül: garnélarák párolt zöldséggel, szójacsíra-saláta, sült spárga, levantei tortilla zöldhagymával, fokhagymás csiperkegomba, datolyapuding, eperrel töltött sárgadinnye…