Írd be, mit keresel:

Pesto tavaszi különkiadásban – medvehagymából

A pesto egy fűszeres kence, amivel pillanatok alatt készíthető tésztaszósz, mártogatós, tökéletes szendvicsbe, melegszendvicsre, húsokhoz, sült zöldséghez. Medvehagymából is zseniális, érdemes kipróbálni!
Cookta - 2016.03.02.
Pesto tavaszi különkiadásban – medvehagymából

A pesto eredetileg az olasz pestare, vagyis törni, zúzni igéből származik, a mozsarat, amiben összetörik, összedolgozzák az alapanyagokat, pestónak nevezik. A legismertebb a genovai pesto, ami friss bazsalikomból, fenyőmagból és parmezánból áll, de rengeteg más változat is létezik. A piros pesto Szicíliából származik (pesto alla siciliana), szárított paradicsommal, ricottával és mandulával készül.

Forrás:
iStock

Ezt a fűszerként és szószként is ezer módon felhasználható kencét otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük. Aprítás után mozsárban vagy turmixban egyszerűen összedolgozzuk, pépesítjük az alapanyagokat. A variációknak csak a képzelet szab határt, mindenki kikísérletezheti a számára legkellemesebb ízharmóniákat. Ha zöldfűszer az alap, akkor mindenképpen érdemes beletenni olajos magot – mandulát, diót, kesudiót, fenyőmagot, akár mogyorót –, illetve valamilyen kemény, karakteres sajtot – parmezánt, grana padanót vagy érlelt kecskesajtot.

Tavasszal, a medvehagyma-szezon idején vétek lenne kihagyni a medvehagyma-pestót, amit tehetünk tésztára, kikeverhetünk krémsajttal szendvicskrémnek, ízesíthetünk vele göngyölt vagy töltött hússzeleteket, de akár egy zöldséglevesnek is izgalmas karaktert adhatunk 1-2 kanálnyi medvehagymás pestóval.

Forrás:
iStock

Medvehagymás pesto

Hozzávalók egy 2,5 dl-es üveghez:

  • 10 dkg medvehagyma
  • 5 dkg fenyőmag
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés: A medvehagymát alaposan megmossuk, majd felaprítjuk. A fenyőmagot száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd a medvehagymával együtt egy aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a parmezánt, a sót és a borsot, majd 1-2 perc alatt krémesre mixeljük. Hozzáadjuk az olajat, és ezzel is krémesítjük még egy keveset. Jól záródó befőttes üvegbe tesszük, és a hűtőben tartjuk. 1-2 hétig eláll, de úgyis hamar fogy…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.